Legalább 34 országban vagy régióban, a többi közt Franciaországban, Olaszországban Argentínában, az Egyesült Államok Kalifornia államában, Irakban és Ruandában az embereket kötelezik arra, hogy otthonaikban maradjanak, ezek a rendelkezések több mint 659 millió embert érintenek. Hétfőn ezen országokhoz csatlakozott Görögország. Kolumbia és Új-Zéland pedig megkezdte az erre vonatkozó rendelkezések kidolgozását, amelyek kedden és szerdán lépnek életbe.

Az emberek ezekben az országokban és területeken is elhagyhatják otthonaikat, ám korlátozott mértékben: a lakhelyelhagyás akkor megengedett, ha alapvető fogyasztási cikkek bevásárlása, munkába járás vagy egészségügyi okok miatt elengedhetetlen.

Legalább 4 országban, köztük Iránban, Németországban, az Egyesült Királyságban kérték az embereket, hogy önként maradjanak otthon, ne utazzanak és kerüljék vagy minimalizálják a személyes kontaktust, ám ezeket nem írták elő rendeletileg. Ez több mint 228 millió embert érint.

Mivel azonban ezek a rendelkezések az Egyesült Királyságban nem hozták meg a várt eredményt, azaz a fertőzöttek számának csökkenését, hétfőn a londoni alsóház elé került a járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján elmondta: nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.

Legalább 10 ország vagy régió vezetett be részleges kijárási tilalmat, amely értelmében este és éjszaka az emberek nem hagyhatják el otthonaikat. Ez a rendelkezés, amely összesen több mint 117 millió embert érint, Burkina Fasóban, a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában, valamint Szerbiában, Chilében és Mauritániában van érvényben, Szaúd-Arábiában pedig hétfő este lép életbe.

Néhány más ország a legfontosabb városait helyezte karantén alá, a ki- és belépést is korlátozzák. Ilyen rendelkezést hozott Bulgária több mint 27 városa, Kazahsztán a főváros, Nurszultan és Almati esetében, Azerbajdzsán pedig Bakuval kapcsolatban. Ezekben a városokban körülbelül 10 millióan élnek.