Közben a piacon árgus szemekkel figyelték, hogy milyen 2. negyedévről számol be a világ egyik legnagyobb piaci befolyással szereplő cége, az Nvidia. A szerdai Reggeli Monitorban még az amerikai chipgyártó gyorsjelentése előtt kérdeztük az Erste szakértőit.

„Idén 1-2 kamatcsökkentés jöhet az MNB-től, és év végére 6,25 százalékra csökkenhet a kamat, a magasabb infláció és a külföldi jegybankok kamatvágására készülődés is befolyásolta a magyar döntést" – közölte Nagy János makrogazdasági elemző.

„Az augusztusi inflációs adat, a nagy jegybankok valóban elindítják-e a kamatcsökkentéseiket, és milyenek a magyar gazdaság konjunktúra kilátásai, illetve a forint árfolyama" – elsősorban ezeket figyeli majd a Magyar Nemzeti Bank a következő kamatdöntő ülésén, részletezte meglátásait a szakértő.

Nagy János szerint az EKB és a FED kamatcsökkentése támogató lesz a jegybank kamatpolitikáját illetően, mint ahogy a hazai infláció mérséklődése is, a gazdasági növekedéssel és az országkockázattal kapcsolatos kilátások azonban már sokkal kérdésesebbek.

„Szeptemberben jöhet a következő MNB kamatcsökkentés, az idei utolsó pedig decemberben" – adott némi támpontot. A makrogazdasági elemző szerint nem is a tényleges infláció, hanem az inflációs várakozások leszorítása a további cél. Úgy látja, fontos lenne a 4-5 százalékos inflációs várakozás lejjebb szorítása. A Magyar Nemzeti Banknak kalkulálnia kell azzal, ha jelentős lesz a 2025-ös minimálbér- és garantált bérminimum-emelés is.

Egy chipgyártó számaira figyel az egész világ

Az Nvidia szerda este hozta nyilvánosságra második negyedéves jelentését. Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője előzetesen azt mondta, kérdés, hogy képes-e folytatni gyors, dinamikus növekedését a világ legnagyobb, mestersége intelligencia processzorokat gyártó vállalata. Az előzetes várakozások szerint a cég éves szinten több mint a duplájára növelte negyedéves forgalmát.

„Akár 10 százalékos részvényesést is hozhat, ha az Nvidia a befektetők megítélése szerint nem a várt árbevétel- és nyereségugrásról számol be gyorsjelentésében. Ezzel szemben akár 10 százalék fölött is lehet az emelkedés, ha a cég túlteljesít" – bontotta ki a várakozásokat. A társaság egyébként jórészt egy tajvani vállalattal végezteti el a chipjei gyártását. Az Nvidia 80 százalékos piaci részesedéssel bír, ezért a jobb vagy gyengébb szereplés igencsak kiszolgáltatottá teszi a világgazdaságot.

„Rossz ómen, hogy az Nvidia új bejelentett chipje, a Blackwell a próbagyártások során gyakorlatilag elbukott, emiatt újra kellett tervezni a chipet. De ez nem biztos, hogy kiüti majd a biztosítékot a befektetőknél, ha amúgy impozáns lesz a 2. negyedévről az árbevétel- és nyereségnövekedés. 5-ből 4 mesterséges intelligenciát kiszolgáló chipet az amerikai gyártó ad el a piacon" – mondta el Péntek Ádám.

A teljes beszélgetésben szóba került még az is, hogy:

  • Milyen mértékű lehet a FED és az EKB kamatcsökkentése?
  • 28-29 milliárd dollár az Nvidia árbevétel-várakozása, 1 év alatt több mint a duplájára nőtt.
  • Miért fontos az adatközpont üzletág?
  • Kivédhető-e az Nvidia összezuhanása, ha Kína blokád alá helyezi vagy lerohanja Tajvant?

Frissítés: az amerikai chipgyártó második negyedéves gyorsjelentésében jelentős növekedésről számolt be, viszont a prognózisok csalódást okoztak a befektetőknek.