„A munkaadók az összes kékgalléros szakmában keresnek munkaerőt: a villanyszerelőtől kezdve az építőipar minden területén hiány tapasztalható. Most, hogy lelassultak a beruházások, talán már nem olyan égető a helyzet. Jelentős autóipari cégek vannak jelen hazánkban, ezeknek nagyon sok szakképzett munkatársra van és lesz szükségük. Bármennyire is automatizált ez a terület, ugyanúgy felszippantja a gépkezelőket, a technikusokat, mint a mérnököket. Továbbra is keresettek az informatikusok. Ennek az egyetemi szintje a Műegyetem vagy az ELTE, de ha valakinek nincs módja a felsőoktatásban tanulni, vagy ennyi energiát nem tenne bele, akkor a törvény által engedélyezett, rövidebb szoftvertesztelő és -fejlesztő képzéseket tudja elvégezni” – sorolta Szentesi Péter, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója a VG.hu-nak adott interjújában.

Tapasztalataik szerint munkavállalói oldalról az alapképzések a legkeresettebbek, amelyek biztos bázist adnak, mint a könyvelő, az adótanácsadó. A közösségimédia-menedzser képzés szintén keresett, de például a dajkaképzést is sokan választják – akár külföldi munka miatt is.

Negyven felett is lehet váltani, jönnek a mikroképzések

Az új munkaerőpiaci trendek már nem is a lifelong learning (LLL), hanem a lifelong skilling (LLS) jelentőségét hangsúlyozzák. Szentesi Péter arról is beszélt, hogy szakmát is lehet váltani – akár 40 év felett is.

„Aki vállalkozó kedvű és tisztában van a képességeivel, az igényeivel, az nem igazán szorul segítségre. Aki viszont kényszerből kerül ebbe a helyzetbe, annak igyekszünk az ezzel együtt járó szorongását csökkenteni, és megnyugtatni. Nemrég épp egy 60 körüli munkavállalónak segítettünk abban, hogy miként lehet jól ’csomagolni’ azt, amivel eddig foglalkozott, és mit kellene tanulnia ahhoz, hogy legyen állása. Ez nem atomfizika, egyszerűen az önkorlátozó szorongást kell minimalizálni, mert igenis lehet munkát találni ma Magyarországon” – véli a vezérigazgató.

A felnőttképzés jövőjét tekintve azt emelte ki, hogy bejön a mikrotanúsítvány fogalma. Ez azt jelenti, hogy rövid, célorientált, részproblémák megoldására kifejlesztett képzésekkel találkozhatunk a jövőben. Ezek elemi, építőkocka jellegű skillek, tudáscsomagok lesznek, amelyek azzal is járnak, hogy a szakmákat fel kell tudni bontani apró részekre, amelyek egy másik szakmához kapcsolódva adhatnak hasznos többlettudást.