Jövő év első negyedévére készül az első olyan logisztikai ingatlan Kelet-Közép-Európában, amelyet BIM (Building Information Modeling) módszerrel terveztek. A BIM egy intelligens, 3D modellezésen alapuló tervezési rendszer, amely különböző eszközökkel és adatokkal segíti az építészek, mérnökök és a kivitelezést végző szakemberek munkájának hatékonyságát az épület és infrastruktúrájának tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szakaszaiban. A Trend FM a Logisztikai Tematikus Héten arról is beszámol majd, hogy manapság mennyivel csökkentheti a fűtési vagy akár a világítási költségeket a mesterséges intelligencia beépítése.

Beszámolunk majd arról, hogy a most épülő beruházásoknál mennyire veszik figyelembe az úgynevezett szén-dioxid-semleges energiafelhasználást. Az okos épületek mellett persze szó lesz arról is, hogy Budapest XI., XXI. és XXII. kerületében a logisztikai fejlesztések reneszánszukat élik. Olyan új, ipari-logisztikai területek épülnek a főváros szélén, amelyek a kor legújabb technikai kihívásainak is megfelelnek.

 

 

Körbejárjuk majd azt a témát, hogy holt tart a vasúti teherszállítás fejlesztése idehaza, és hogy az új, debreceni BMW-gyár vajon milyen fejlesztési kihívások elé állítja a helyi repülőteret, illetve, hogy valóban lehet-e a Kecskeméti Repülőtér egyszerre a Honvédség Gripen vadászgépeinek bázisa, illetve a helyi Mercedes gyár egyik logisztikai kapocsa.