A hazai logisztikai fejlesztések is ugrásszerűen beindultak az elmúlt időszakban. Úgy tűnik, hogy jelentős előrelépés történt a hazai logisztikai iparág, és azon belül a közútifuvarozás versenyképességének növelése érdekében. Elkészült ugyanis a Logisztikai Egyezető Fórum által összeállított versenyképességi csomag. A várakozások szerint ez javítja majd a szereplők piaci feltételeit nemcsak a közúti-, hanem a vasúti-, a vízi- és légi szolgáltatások területén is.

Európa egyik meghatározó logisztikai cége a magyar Waberer’s idén lépett tőzsdére, a régióban 25 százalékos részesedéssel bír. Ez a cég, de a többi versenytársa is óriási munkaerőhiánnyal küzd, miközben a nyugat-európai előírások miatt növekedhetnek a bérköltségeik. Körbejárjuk ezt a témát, de szó lesz arról is, hogy a vasúti teherszállításban milyen előnyöket jelentene a tervezett Belgrád – Budapest vasútvonal felújítása, vagy a Budapestet elkerülő M0 vasúti pálya kialakítása.

Megkérdezzük azt is, hogy az EKÁER rendszer mennyiben segítette a hazai logisztikai szektor fehéredését. Beszélünk arról is, hogy sokat segítene-e a beruházási terveken a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok csökkentése, vagy a logisztikai ipari parkok fejlesztői, inkább már az automatizálásban gondolkodnak.

November 27-e és december 1-e között Logisztika hete a Trend FM-en.