Megerősítette azt is, hogy a kelet-lengyelországi rakétabecsódás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. A lengyel kormányfő hangsúlyozta: a szövetségesekkel együtt elemzi a NATO-alapszerződés 4. cikkelye szerinti eljárás elindításának lehetőségét. Ez a dokumentum a szövetségesek közötti konzultációkat helyez kilátásba, ha bármelyik tagország fenyegetést érzékel területi egysége, függetlensége vagy biztonsága ellen.

Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban becsapódott, egy ukrán légvédelmi rakéta volt – közölte az amerikai elnök. Joe Biden a G20-csúcstalálkozón egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán-lengyel határtól hat kilométerre fekvő lengyel faluban egy gabonatárolóba csapódott be és két embert megölt. Varsó korábban azt állította, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki. Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat.

A magyar kormányülésen is megvitatják a fejleményeket

Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit – azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték.

Az ülésen – a többi között titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.