Bendarzsevszkij Anton hozzátette: inkább arra számít, hogy a lengyelek növelni fogják a készültségi szintet vagy az ellenőrzést az ukrán határ közelében, de nem fognak olyan lépéseket tenni Oroszország irányába, amelyek esetlegesen a további eszkalációt szolgálnák.

Fotó: Twitter

Szerda reggelig csak meg nem erősített információk, meg nem erősített hírek vannak a keddi incidensről, még tart a vizsgálat. „Reggel az egyik amerikai lap belső amerikai forrásokra hivatkozva azt állította, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta volt, amely Lengyelország területén felrobbant. Kedden csaknem 100 rakéta indult útjára ukrajnai célpontokkal szemben, és több mint 60 vagy 70 esetben ezeket az ukrán légvédelem leszedte. Amennyiben erről lenne szó, akkor elképzelhető, hogy az ő rakétájuk csapódhatott végül lengyel földre" – mondta a szakmai igazgató. Egy másik meg nem erősített hír Lengyelországból, hogy egy orosz X-101-es rakétáról van szó.

„Azt gondolom, hogy kizárhatunk valamiféle szándékosságot. Nem valószínű, hogy lengyel szántóföldeket célozhattak volna az oroszok. Ráadásul egy 13 millió dolláros hadieszközről van szó. Amennyiben azt feltételezzük, hogy az ukrán légvédelem sikeres volt, akkor esetlegesen így történhetett Przewodów település térségében a becsapódás. Én a szándékosságnak a körülményeit Oroszország részéről kizárnám, nem érdekeltek egy újabb front megnyitásában, és egy NATO-val szemben történő konfrontációban sem" – hangsúlyozta Bendarzsevszkij Anton.

További részletekért hallgassa meg az interjút, amelyben szó van a Barátság kőolajvezeték transzformátorállomását ért rakétatalálatról is. A műsorvezető Nagy Károly.