Lublintól délkeletre, a határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátorállomások a fő célpontok. A fehérorosz határnál eltaláltak egy ilyen állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben az olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék – hangzott el a Híradóban.

Az ukrán energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. Herman Haluscsenko elmondta: az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta. Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás.

Frissítés: a Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni azokat az értesüléseket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen az ukrán határ közelében.

A NATO áttekinti azokat a jelentéseket, amelyek a lengyelországi robbanásról szólnak, és az ügyben intenzíven együttműködik Varsóval mint szövetségessel – közölte kedden este egy NATO-tisztségviselő.

A magyar kormány nevében nyugalomra intett a honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban este az M1-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni. Hozzátette, úgy tudják, hogy nem a kőolajvezetéket magát, hanem az azt ellátó transzformátorállomást érte találat.

A lengyelországi rakétatámadásról szólva a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt. „Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak. Egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel” – fejtette ki a tárcavezető.

Fotók: Twitter, MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán