Az előző évhez mérten nem változott, júliushoz képest 4,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene. Koji László hozzátette: 2022-ben összességében még jól fog teljesíteni az ágazat. Összehasonlítható árakon – a tavalyi évvel összevetve – akár 3-4%-kal is magasabb lehet majd a teljesítmény. Ugyanakkor hiába lehet akár jóval 6000 milliárd forint felett az éves teljesítmény, ha a szektorban az infláció kétszerese a fogyasztói árindexnek.

Emellett azt is kiemelte: nagy problémát jelent, hogy súlyosan csökkent az új szerződéskötések volumene. Arra számítanak, hogy 2022 év végére összehasonlítható árakon 15%-kal kevesebb lesz a rendelésállomány, ami már kritikus pontnak számít. Az ÉVOSZ 400 vállalkozást kérdezett meg, és 65%-uk azt nyilatkozta, hogy a kritikusan alakul a rendelésállományuk.

A szakszövetség elnöke úgy véli, hogy 2023-ban és 2024-ben egy beruházási ciklus leszálló ágában lehet az építőipar, és hosszú távon leépítésekre lehet számítani, ami elsősorban a be nem tanított segédmunkásokra vonatkozik majd.

Némedi Kincső interjúja.