Jól kihasználható szinergiákat és belső piaci versenyt is jelent az Opus Global Nyrt.-hez tartozó két cég együttes vezetése – válaszolta kérdésünkre Tóth Anett, majd hozzátette, hogy a verseny elsősorban az erőforrás gazdálkodásban jelenik meg és nem a termék oldalon. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzet legnagyobb előnye, hogy a Viresol és a Kall Ingredients dolgozói több fórumon tudnak találkozni és együtt dolgozni, ami mind a két csoport számára jelentős előnyökkel jár.

Az erősödő zöld vonal

Az egész világon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a klímavédelemre, ez pedig hatványozottan igaz az Európai unióra. Ez a szigorú hozzáállás leginkább abban valósul meg, hogy a szabályozások nem kímélik az iparágat sem, mondhatni a cél szentesíti az eszközt. Tóth Anett szerint az új igényekhez mindig nehéz alkalmazkodni. Ez egy tanulási folyamat, ami nem csak pénz, de erőforrás igényes is egyben. Szerinte azért is van szükség az Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójának szakmai napjához hasonló fórumokra, mert ilyenkor a szakma résztvevői összegyűlnek és meg tudják vitatni az új igényeket és az ezekre adható megoldásokat. Ilyenkor fel lehet vázolni azokat a feltételeket és követelményeket, amik a gyümölcsöző együttműködéshez elengedhetetlenek. Tóth Anett hangsúlyozta, hogy ez a bizalomépítésről is szól.

Az egyre népszerűbb környezetvédelmi trendekhez igazodva Magyarországon is megtiltják július elsejétől az egyszer használatos műanyag edények és evőeszközök használatát. Ez a változás egy kifejezetten gyors reakciót igényel, hiszen egy a mindennapokban sűrűn használt termékkör kieséséről van szó. A Kall Ingredients egy kilenc millió eurós beruházással igyekszik fejleszteni a működését, ami a tervek szerint nem csak növekvő kapacitást fog eredményezni, hanem olyan alapanyagok előállítását is lehetővé teszi majd, ami megfelel az EU Green Deal terveibe. A lehetőségek meg vannak, azonban ez egy időigényes folyamat.

„A magyar mezőgazdaság kiválóan tudja teljesíteni az elvárásokat.”

Az Opus Global Nyrt. szakmai napjának az egyik legfontosabb célja, hogy a beszállítókat összehívják, tájékoztassák és segítsék őket abban, hogy minél magasabb minőségű nyersanyagot szállítsanak az üzemekbe, hiszen a Viresol és a Kall esetében is ez a munka nulladik lépése. Tóth Anett elmondta, hogy mind a két üzem esetében kiváló az együttműködés a magyar gazdákkal. Hozzátette, hogy a hazai mezőgazdaság nagyon jó minőségű alapanyagot szállít, és úgy gondolja, hogy nincs mitől tartani a hosszú távú jövőben sem.

A Kall Ingredients Kft. százszálékban magyar tulajdonú vállalkozás, magas hozzáadott értékű élelmiszer alapanyagokat készít GMO-mentes kukoricából. A tiszapüspöki gyár legutóbb további kapacitásbővítésről döntött.

A gabonapiac is megsínyli a koronavírust

Az összeállítás második felében Bidló Gábor, független gabonapiaci szakértő arról beszélt, hogy a világot jelenleg lázban tartó koronavírus járvány milyen negatív hatással lehet a szektor összes ágazatára, többek között például a kukorica piacra. A szakértő elmondta, hogy a gabonapiaci termékek legnagyobb része határokon keresztül mozog, emiatt fennáll annak a veszélye, hogy ha a járvány miatt egy területet lezárnak és az áru nem tud eljutni a célba, akkor felborul a piac egyensúlya. Az egyik területen hiány keletkezik, míg a másikon akkora többlet, amit az adott régió nem tud felszívni.

Átrendeződik az Uniós agrártámogatási rendszer

Mezei Dávid, a Takarékbank Uniós agrártámogatási igazgatója elmondta, hogy az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta a klímaváltozás kezelésére vonatkozó elképzeléseit. Ennek középpontjában az üvegházhatású gázok kibocsátásának a visszafogása áll. Ezek a célok a gazdaság minden ágára, így a mezőgazdaságra is komolyan hatással lesznek. Ez egyrészt azt jelenti, hogy egy elsőre riasztó nagyságú kibocsátás csökkentést helyezett kilátásba a Bizottság, viszont emellett egy nagyarányú támogatási rendszert is hozzáférhetővé tenne a fejlődés elősegítésére.

Az Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójának szakmai napján Lakatos László készített összeállítást. Az interjúkat itt meghallgathatják: