Rigó Csaba
Rigó Csaba

A Magyar Hírlap idézi a Trend FM Nap Vendége című műsorát, amelyben Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke arról beszélt, hogy a múlt évben 14 127 eredményes eljárás zajlott le a közbeszerzések hatálya alatt, az 1931,6 milliárd forintos összérték pedig a harmadik legmagasabb összeg a közbeszerzések magyarországi történetében.

Az elnök kitért arra is, hogy a közbeszerzésekben az elmúlt tíz év alatt éves átlagban a magyar GDP átlagosan hat százalékát költötték el. Az építési beruházások, árubeszerzések és szolgáltatásmegrendelések egyharmad arányban részesednek a felhasznált összegekből.

2015 kiugró év is volt, miután a kis- és közepes vállalkozások által elnyert közbeszerzések aránya közel 84 százalékos a darabszámot tekintve, míg érték alapján ismét ötven százalék fölé emelkedett - mondta Rigó Csaba a Trend FM-nek.

Ami pedig a Közbeszerzési Hatóság feladatait illeti, az új törvény bővítette tevékenységi körét annak érdekében, hogy hatékonyabbá és számon kérhetőbbé tegye a közbeszerzéseket. Ennek apropóján 2016-ban eddig 83 közbeszerzési eljárás vizsgálata kezdődött el, és a hatóság ennek nyomán hét büntetőjogi feljelentést, 27 közbeszerzési jogorvoslati és öt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, valamint két esetben tett bejelentést a nemzeti nyomozó irodának - írja a Magyar Hírlap.

Rigó Csabával készült teljes interjút itt lehet meghallgatni: