„A teljes európai gázfogyasztás nagyságrendileg évente 450-500 milliárd köbméter, a magyarországi felhasználás 10 milliárd köbméter. Az orosz energiafüggőség mérséklésének két fő szála van. Egyrészt, hogy összességében csökkentse az Európai Unió a földgáz fogyasztását, másrészt az orosz földgáz felhasználását csökkentsék. Ez utóbbi terén a legnagyobb szerep a cseppfolyósított földgáz (LNG) termináloknak jutna, amelyeknek az összkapacitása Európában 200 milliárd köbméter" – foglalta össze a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese.

Ságvári Pál hozzátette: ezeknek a kapacitásoknak a 80 százaléka azonban Nyugat-Európában található, éppen ezért most azt vizsgálják a szakemberek, hogy milyen nyugat-keleti átjárásra van lehetőség az európai gázrendszerben. Ahogy földrajzilag közelebb vannak az országok Oroszországhoz, úgy nagyobb a kitettségük, illetve azok az európai államok vannak nehezebb helyzetben, amelyeknek nincs tengerpartja. Idesorolható Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország is.

A következő télre való felkészüléssel kapcsolatban egy olyan javaslat született az Európai Bizottság részéről, ami egy kötelező 90%-os feltöltési arányt határozna meg a teljes európai földgáztárolási rendszerre. „Magyarország számára ebben a formában nem előnyös ez a jogszabályi tervezet, mert hazánk relatíve sok tárolási kapacitással rendelkezik, és az éves földgázfogyasztásának több mint a felét képes betárolni. Ezzel a top 3-ban vagyunk az Európai Unióban a gáztárolási kapacitások tekintetében" – mondta az elnökhelyettes.

Szerinte egy olyan javaslat lenne inkább előnyös, ami nem a teljes kapacitás, hanem az éves fogyasztás arányában határozná meg a kötelező feltöltést. Ezzel kiegyensúlyozhatnák a finanszírozási költségeket a sok kapacitással rendelkező országok között és azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük.

Ságvári Pállal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettesével Molnár Gábor beszélgetett.