Németh Attila az is elmondta, hogy az Egyesült Államok sokkal előrébb jár Európánál, ugyanakkor leginkább Távol-Keleten, így Kínában a legerősebb a logisztikai robotizáció manapság.

„Ebben a szegmensben nagyjából 200 olyan robotgyártó van a világban, amely már felmutatott eredményeket, és 40-50 körüli azon cégek száma, amelyeknek már komoly ügyfeleik, komoly referenciáik vannak, és megbízható felszereléssel rendelkeznek. Általában ezek a társaságok kockázati tőkével dolgoznak, és a második, harmadik fázisban vannak. Van, aki már tőzsdén is van, tehát nagyon vegyes a kínálat. Óriási feladat úgy kiválogatni ezeket a szállítókat, hogy minden területről tudjunk megfelelő megoldásokat választani" – részletezte.

Óriási a szabad pálya!

A vezérigazgató kiemelte: „Magyarországon az automatizáció, robotizáció körülbelül 5 százalékon áll, tehát óriási pálya van, hiszen 95 százalék az üres terep. Folyamatosan gombamódra nőnek ki a vállalkozások, és egyre inkább közelítenek ahhoz, hogy érettek legyenek egy robotizációra. Fontos hangsúlyozni, hogy ekkor kell lépni, és nem később! Egy amerikai tanulmány nagyon alaposan levezette, hogy azok a cégek hatalmas tévedésben vannak, amelyek érettek a robotikai fejlesztésekre, de egy-két évet várnak a beruházásokkal annak reményében, hogy majd lemennek az árak. Olyan bumm van a piacon, hogy csökkenés helyett teljesen egyértelműen a következő években is áremelésre lehet számítani ezen a piacon, és nem az infláció miatt".

A szakember szerint a legnagyobb problémát jelenleg a globális és a hazai terepen is a nagy értékű beruházások finanszírozása jelenti. A régióban működő társaságok közül viszonylag kevesen tudják megoldani, hogy saját maguk tőkéből, eredményből finanszírozzák ezeket a projekteket.

„Ezt az igényt néhány amerikai, sőt egy norvég társaság is felismerte, és létezik már olyan szolgáltatás is, amely kizárólag a robotok hosszú távú bérlésére épít. Nagyon fontos feladat, hogy Magyarországon az egyéb komplett rendszerekre, tehát zárt tárolási rendszerekre, teljes robotizációs rendszerekre találjunk olyan partnert, aki fantáziát lát ebben, és beszáll ezeknek a finanszírozásába. Jelenleg ez a legfontosabb projekt, amelyen elkezdtem dolgozni" – emelte ki Németh Attila a „Fejlődik a hazai" című sorozatban. Az Advanced Robotics vezérigazgatójával Érczfalvi András beszélgetett.