Demkó Attila hozzátette: régóta készül ilyen típusú harcokra a NATO is, az Egyesült Államok is, Izrael pedig talán a legjobb szakértője a városi harcoknak az egész nyugati világban. Úgy véli, a nyugati technológiai fölény Gázában nem tud úgy érvényesülni, hiszen nehéz megállapítani, hogy egy félig lerombolt épületben vannak-e ellenállók, hol vannak az alagutak és azoknak a kijáratai. A felderítő drónok segítenek ebben, de az izraeli haderő nem tud olyan képet alkotni a Hamászról, mint amilyenre az amerikai-brit NATO-felderítés képes az orosz haderőről Ukrajnában.

A biztonságpolitikai szakértő szerint, amennyiben Izrael „négyzetcentiméterenként" át akarja vizsgálni Gázát, akkor több hónapig tarthat a támadás, és hatalmas pusztítással járhat. Abból ítélve, ahogy a Hamász harcolt Izraelben, azt lehet látni, hogy ez egy jobban szervezett csoport, mint korábban volt. Valószínűsíthető, hogy felkészültek a védelemre is. Fanatikus ellenfélről van szó a terroristacsoport esetében, így attól is lehet tartani, hogy nagy izraeli veszteségek lesznek, akármilyen technikai- és létszámfölényben vannak. Németh László interjúja a Reggeli Monitorból.

Tendar X közösségi oldala szerint az Izraeli Védelmi Erők behatoltak a gázai régióba, és az övezet kettévágása lehet a céljuk.