Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő szakmai esemény úttörőnek számít. A tavalyi rendezvényen több mint 100 szakmai érdeklődő, kiállító és előadó vett részt. A nagy nemzetközi gyártók közül is többen tartottak előadást.

Az Advanced Robotics vezérigazgatója a Trend FM műsorában visszatekintésként kifejtette, hogy a logisztikai robotrendszereket gyártó, létrehozó, fejlesztő iparág alig tíz éves múltra tekint vissza. A szektorba tartozó cégek jórészt startupként indultak nyolc-tíz évvel ezelőtt a világ minden táján. A kezdeteket tekintve elsősorban Kína emelhető ki, ahol óriási fejlesztéseket hajtottak végre, de az Egyesült Államokban is nagyon sok startup jött létre, és a többi között Németországban és Norvégiában is elindultak ezek a fejlesztések.

Németh Attila hozzátette: néhány évvel ezelőtt futott fel igazán a szegmenshez tartozó kereskedelmi tevékenység. A logisztikai robotok ugyanis jelentős hiányterületet szolgálnak ki, hiszen a munkaerőhiány nemcsak Kelet-Európában, hanem akár Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is komoly kihívást jelent a vállalatoknak. Továbbá az a szemlélet is erősíti a robotikai projekteket, hogy a gyakran ismétlődő, mechanikus folyamatokat gépek végezzék, és a munkavállalók pedig kreatív feladatokkal foglalkozzanak.

A szeptember 19-i szakmai konferenciát az Öbölházban rendezik. A CEO az eseményről előzetesen elmondta, statisztikai előadást is szerveznek arról, hogy miért fontos a robotika az iparágnak, és miért stratégiai jellegű a logisztikai beruházás napjainkban Magyarországon. Különféle gyártók is bemutatják a fejlesztéseiket, de arról is kiemelten szó lesz, hogy az intralogisztikában miért tölt be fontos szerepet a mesterséges intelligencia. A beruházások finanszírozási hátterére is kitérnek majd. Itt a többi között szóba jöhet a lízing, az állami támogatások, az adókedvezmények, illetve az energia-megtakarításhoz kapcsolódó támogatások is.