A Monitor Délután vendégei voltak: Németh Dominik, az Advanced Robotics COO-ja és Németh Olivér, a Deloitte K+F és Állami támogatások üzletágának szenior menedzsere. A műsorvezető: Érczfalvi András.

Nemcsak szakmai és üzleti érettségre van szükség a robotizálással járó beruházásokhoz, hanem olykor jelentős tőkére is. Magyarországon ráadásul sok cég nem célzottan és nem egy adott fejlesztéshez kapcsolódva választja ki a beruházásokhoz igénylendő támogatási formát – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Jó példa minderre az intralogisztika, ugyanis itt sem adják ingyen a korszerű megoldásokat, eszközöket, különösen nem a robotokat. Főleg a régiónkban, a kelet-európai piacon látható, hogy tízből csupán egy vagy két olyan vállalkozás van, amely tőkeerős, és bele tud ugrani nagyobb volumenű beruházásokba. Legyen szó 20-30 millió forintos anyagmozgató robotokról vagy akár több milliárdos robotizált raktármegoldásokról.

Vendégmunkások vs. fejlesztések

Az interjúban szó volt arról is, hogy a krónikus munkaerőhiány csillapítására külföldi munkaerőt próbál toborozni a kormány. A vendégmunkások tömeges behozatala azt eredményezheti, hogy a kkv-szektorban is elmozdulhatnak a cégek a jelenleg költséghatékony munkaerő irányába. Ha viszont ez a lufi kidurran, és „elfogynak az emberek”, akkor azzal szembesülhet a vállalkozás, hogy fejlesztési projektek nélkül nincs megfelelő fejlettségi szinten az operáció.

Támogatások az EKD-től az energiahatékonysági projektekig

A szakértők kitértek az operatív programokból elérhető támogatásokra és a támogatott hitelekre is. Példaként említették, hogy a Széchenyi Kártya Programban vannak viszonylag jó feltételekkel, alacsony kamatlábbal elérhető hitelek, amelyeket előszeretettel használnak a kkv-k. Viszont léteznek olyan módozatok – tipikusan az adókedvezmények és akár a közvetlen brüsszeli források –, amelyeket kevésbé ismernek, és nemigen vesznek igénybe. Ezek közé tartozik, hogy a tavalyi év végén elérhetővé váltak a kisebb vállalkozások számára is az egyedi kormánydöntés alapú támogatások (EKD).

Továbbá a tapasztalatok alapján az is látható, hogy jelenleg a legegyszerűbben, legkönnyebben elérhető adótámogatás az energiamegtakarításhoz köthető. Erre 15 százalék adóvisszatérítéssel számolhat a társasági adóból (TAO) akár még egy budapesti cég is. Innentől pedig csak felfelé vannak ezek a támogatási intenzitások. Ha például egy kisvállalkozás viszonylag fejletlenebb régióban szeretné a fejlesztéseit megvalósítani, akkor adókedvezményben akár 80 százalékot is elérhet.