Németh Attila, az Advanced Robotics vezetője a Monitor Délután műsorunkban kiemelte: a logisztikai robotizáció piaca a prognózisok szerint a következő 10 évben dinamikusan, átlagosan 13-15 százalékkal fog növekedni. A várható áttörésre utal, hogy a szektort beválasztották a magyar gazdaság hét kitörési pontja közé. Ugyanakkor vállalati és üzleti döntéshozói szinten még az tapasztalható, hogy Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon is ezek a technológiák és fejlesztési üzenetek sokkal lassabban mennek át.

A szakember a raktári robotok elterjedését a felhőtechnológiához hasonlította. Míg 10-15 éve sokan ódzkodtak a cloudmegoldásoktól, addig évek óta természetes, hogy adatainkat a felhőben tároljuk. Arra számít, hogy hasonló pályát fut be az intralogisztikai robotika is, amellyel a példák szerint akár 40 százalékkal is lehet növelni a helykihasználás hatékonyságát.

Targoncás nincs, és nem is volt

A robotok és automatarendszerek a krónikus munkaerőhiányt is mérsékelhetik, ahogy ezt egyre több cég felfedezi – a megtérülési számítások szintjén is. Az interjúban szó volt arról, hogy manapság többek között rendkívül nehéz targoncást találni, aki ilyen képesítéssel rendelkezik, jó eséllyel Ausztriában keres állást. A robottargoncák viszont biztonságosan, költséghatékonyan el tudják látni ezt a feladatot.

„2024-től a raktári robotizáció terjedését erősíthetik a drasztikusan emelkedő szállítmányozási költségek is, amelyeket a logisztikai cégek borítékolhatóan rá fognak terhelni az ügyfelekre, a vevőkre, meg fognak jelenni a termékek árában is. Ha viszont a kereskedő azt látja, hogy emiatt visszaesik a forgalma, akkor a költségeket igyekszik megfogni. A legnagyobb költség pedig még mindig a munkaerő és az ahhoz kapcsolódó kiadások, mindezt robotizációval jelentősen lehet csökkenteni" – részletezte Németh Attila.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben szó volt arról is, hogy a beruházást fontolgatók mi alapján döntenek. Van, aki szigorúan megtérülést vizsgál, van, akinek pedig nincs más választása, mivel technológiai fejlesztések lehúzhatja a rolót.