A Robotika '23 – Logisztika a fókuszban rendezvény célkeresztjében a logisztika egyik legdinamikusabban fejlődő területe áll. „Ez egy abszolút úttörő kezdeményezés, nem volt ilyen még Magyarországon korábban. A témában nagy nemzetközi előadóink lesznek, akik számos országból érkeznek és számos céget képviselnek” – vezette fel az Advanced Robotics Zrt. vezérigazgatója.

Németh Attila hozzátette: ez az iparág körülbelül 10 éves, hiszen korábban technológiai küszöbök miatt nem tudott megvalósulni a logisztikai robotizáció. A szektorba tartozó vállalkozások startupként indultak egy évtizeddel ezelőtt. A robotintegrátor vezetőjeként úgy véli, a legnagyobb feladatuk az volt, hogy a körülbelül 250 vállalatból kiválasszák azt a 40-50-et, amellyel egyeztetnek, majd azt a 15-20 társaságot, amellyel le is szerződnek. A konferencián a partnereik közül többen is szerepelnek az előadók között.

A robotizálás időzítése és a krónikus munkaerőhiány

A régiós feladatok között kiemelte, számos tanulmány megjelent arról, hogy mennyit veszíthet egy vállalkozás amiatt, ha nem robotizál időben. „Van egy olyan mondás, hogy amint érett rá a cég, azonnal lépje meg a robotizációt, mert ha nem teszi meg, és vár egy-két évet, akkor összességében sokkal többet veszíthet, mintha most döntene a modernizációs beruházás mellett.”

A vezérigazgató a Monitor Délután műsorunkban azt is kiemelte, hogy manapság a hazai logisztikai szektorban a legégetőbb probléma a munkaerőhiány. A vállalkozások emiatt nem tudják azt a teljesítményt nyújtani a raktározásban, mint amire a piaci kereslet és például az e-kereskedelem folyamatos bővülése miatt szükség lenne.

„A munkaerőhiányra vannak most ideiglenes megoldások, például a Távol-Keletről és más országokból folyamatos a vendégmunkások toborzása. Mi ezt nem tartjuk a legjobb iránynak – nemzetgazdasági szempontból sem. Sokkal kifizetődőbb, hogyha robotizálnak a munkáltatók, hiszen a robotikai fejlesztések által nagyságrendekkel kevesebb munkavállalókra van szükség, viszont sokkal képzettebb szakemberek kellenek” – fejtette ki Németh Attila. Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!