Tavaly a külföldi vendégéjszakák 60 százaléka Budapesten realizálódott, miközben az összes szálláshely 15 százaléka található itt. A külföldiektől származó szállásbevétel 70 százaléka, mintegy 70 milliárd forint Budapesthez kötődik. A budapesti szálláshelyeken tavaly 3,3 millió vendég szállt meg, az előző évhez képest 7 százalékos növekedést regisztráltak.

 

Jobbak vagyunk Prágánál és Bécsnél

A budapesti szálláshelyek jövedelmezősége tavaly 4 százalékkal javult úgy, hogy ugyanebben az időszakban Prágában 1 százalék alatti mértékben nőtt a mutató, Bécsben pedig romlott. Ennek ellenére abszolút értékben Budapest turisztikai teljesítménye még elmarad a versenytársaikétól, de van még tartalék a továbbfejlődéshez - jelentette ki Szatmáry Kristóf a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára

A teendők között említette az államtitkár, hogy meg kell nézni hogyan lehet Budapesten bővíteni a konferenciaturizmust, az egészségturizmust. Szükség van a közterületek megújulására is, amelyek turisztikai látványosságként is funkcionálhatnak majd, például a Várbazár vagy a Kossuth tér.