Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe. Ugyanakkor úgy vélik, hogy még lehetnek bujkáló terroristák az ország területén.

Az izraeli légierő több mint kétszáz célpontot lőtt a Gázai övezetben hétfő éjjel. Köztük egy fegyverraktárként szolgáló mecsetet, egy lakást, melyet a Hamász egyik rakétákat lövő osztaga birtokolt, a terrorszervezet használta sokemeletes épületet és egyéb katonai létesítményeket. Az izraeli hadsereg azt tanácsolta az ott élő palesztinoknak, hogy hagyják el a Gázai övezetet Egyiptom irányába a terrorszervezet elleni háború idejére.

Az izraeli hadsereg már 123, a szombaton kezdődött terrortámadás óta elesett katona nevét hozta nyilvánosságra. Kedden a katonai rádió szerint több mint száz izraeli családot értesítenek arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja Gázában.

„Bizonyos fokú összejátszás" lehet Irán és a Hamász között

A Hamász közlése szerint sem Irán, sem a Hezbollah nem vett részt az Izrael elleni akcióban, de szükség esetén segítenek. Az akcióról csak a Hamász iszlamista szervezet néhány parancsnoka tudott – közölte Ali Barake, a terrorszervezet legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja. Nem sokkal korábban John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy bár „bizonyos fokú összejátszás" van Irán és a Hamász között, Washingtonnak nincs bizonyítéka arra, hogy Irán közvetlenül részt vett volna az Izrael elleni akció tervezésében, kivitelezésében vagy végrehajtásában. Ali Barake tagadta azt is, hogy a művelet céljai között szerepelt volna az izraeli-szaúdi kapcsolatok rendezésének kisiklatása.

Elmondta azt is, hogy az akciót több mint egy éven át készítették elő. Hozzátette: azért követték el a támadást, mert az izraeli kormány tagjai „provokatív" látogatásokat tettek muszlim szent helyeken, és egyre fokozták a nyomást a fogva tartott palesztinokon. Emellett úgy tudják, hogy a Hamász vezetőinek likvidálására készülnek. A vezető elmondása szerint 40 ezer harcossal rendelkeznek, akik közül eddig csak mintegy kétezren vettek részt a harcokban. A fegyveresek szombaton indított akciójában mintegy 900 embert öltek meg Izraelben. A Gázai övezetben 700-hoz közelít a halálos áldozatok száma.

A túszok kivégzésével fenyegetőznek

A szervezet fegyveres szárnyának szóvivője azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt. Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael „egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg".

A terrorszervezet nem is hajlandó tárgyalni a Gázai-övezetben foglyul ejtett túszokról, amíg Izrael támadja őket – közölte a terrorszervezet szóvivője. Információk szerint a palesztin szélsőséges szervezet 100 túszt tart fogva, köztük izraeli katonákat is. Az ő ügyükben a portál forrásai szerint Katar próbál közvetíteni, de Törökország is szerepet vállalna a tárgyalásokban.

Még éppen csak elkezdődött a Hamász elleni válaszcsapás – ezt mondta televíziós beszédében az izraeli miniszterelnök. Készen állunk a hosszú háborúra – így reagált a palesztin terrorszervezet egyik magas rangú tisztviselője a The Guardian tudósítása szerint. Tegnap is folytatódtak az összecsapások: délen, a Gázai övezet szomszédságában a Hamász fegyvereseivel, északon, a libanoni határnál pedig a Hezbollah libanoni síita szervezet tagjaival.

Az Izrael ellen indított támadásnak már legkevesebb tizenegy amerikai áldozata van – közölte az amerikai elnök. A Fehér Ház honlapján megjelent tájékoztató szerint az áldozatok közül többen életvitelszerűen Izraelben éltek. Joe Biden hozzátette: kormányának tudomása van arról, hogy több amerikai állampolgár eltűnt, és megtalálásuk, illetve hollétük megállapítása érdekében együttműködnek az izraeli hatóságokkal. Valószínűnek nevezte, hogy amerikaiak is vannak a Hamász által foglyul ejtett emberek között. Az Egyesült Államok túszkérdésekben jártas szakértőket küld Izraelbe, valamint hírszerzési támogatást is nyújt.