• Az amerikai magánszektor munkahelyeinek száma márciusban 2023 júliusa óta a leggyorsabb ütemben, ami az amerikai munkaerőpiac folyamatos élénkülését jelzi – jelentette szerdán az ADP bérszámfejtő cég.
  • Exportrekord és 16 hónapja a legmagasabb import mellett tíz hónapja a legnagyobb külkereskedelmi deficitje alakult ki februárban az Egyesült Államoknak az U.S. Census Bureau, és U.S. Bureau of Economic Analysis statisztikai intézetek csütörtökön publikált kimutatása alapján.

  • Februárban az előzetes adatok szerint 1652 millió eurós többlet keletkezett a magyar külkereskedelmi mérlegben, ez történelmi rekordot jelent. Mindez úgy jött össze, hogy közben a kivitel csökken, vagyis igen érdekes folyamatok zajlanak az áruforgalomban.

Ha csak minimálisan is, de erősödött a forint

Hétfőn 394 környékén indította a hetet a magyar fizetőeszköz. A hét közepén gyengülni kezdett egészen 395-ig. Ezután azonban erősödésbe fogott, és ez a tendencia kitartott a héten. Péntek délelőtt 391 környékén mozognak a jegyzések. A dollárral szemben is ugyanilyen görbét produkált a forint a héten. Jelenleg 361 környékén állnak az árfolyam. Az USD viszont gyengült az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,083 környékén mozog az EUR/USD árfolyam.

Tovább esett a boltok forgalma

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6 százalékkal mérséklődött februárban az előző hónaphoz viszonyítva – derül ki a KSH adataiból. Mindez arra utal, a decemberi megugrás és a januári stagnálás nem jelentette, hogy a szektor kikerült a gödörből. Pedig minden esély megvolt erre, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum már decemberben emelkedett, vagyis ezt az összeget az érintettek már januárban megkapták. Februárban pedig a pedagógusok is kézhez vehették az emelt bérüket. A kiskereskedelem megint távolodott a 2021-es szinttől: naptárhatással és szezonálisan igazítva 2,3 százalékkal kisebb a volumen.