A Gazdasági Versenyhivatal elnöke rámutatott: 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. Mint mondta: a kiskereskedelmi láncok magasabb versenyfokozatra kapcsoltak, lényegében átálltak a napi árlejtésre. Az ingyenes árfigyelő nemcsak az egyes termékek árának összehasonlíthatóságát biztosítja a fogyasztók számára, hanem hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez, ezáltal pedig az infláció letöréséhez.

Július elsején indult el a GVH által működtetett árfigyelő oldal. Hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, 62 termékcsoportba tartozó élelmiszerek árai találhatók meg az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető rendszerben.

A versenyhivatal elnöke hangsúlyozta, hogy az indulást követő első három hét tapasztalatai biztatóak. Az indulás óta több mint 650 ezer egyedi látogatója volt az oldalnak, akik csaknem 45 millió letöltést és 250 ezer kulcsszavas keresést hajtottak végre.

Rigó Csaba Balázs rámutatott: az adatokat szolgáltató kiskereskedelmi láncok naponta frissítik az egyes termékek árait és láthatóan reagálnak egymásra. „A kereskedők között kialakult a napi árverseny" – hívta fel a figyelmet a reggeli műsorban a GVH elnöke.

Az árfigyelő rendszert létrehozó munkacsoport tagjai azon dolgoznak, hogy újabb, felhasználóbarát fejlesztésekkel egészítsék ki a rendszert. Folyamatban van a szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista funkció kifejlesztése. A hatóság elnöke úgy fogalmazott: „a GVH minden olyan fejlesztést pártol, ami hozzájárul a verseny fokozásához, ezáltal az infláció letöréséhez".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden kiskereskedő előtt nyitva áll az önkéntes és ingyenes csatlakozás lehetősége. Az ehhez szükséges információk megtalálhatók a GVH honlapján.