A megoldás lehetővé teszi, hogy a bruttó elszámolásban részt vevő háztartások a jelenlegi állami vételárnál magasabb, akár háromszoros áron értékesítsék a megtermelt villamosenergiájukat, növelve ezzel a beruházásaik megtérülését.

„Személyesen tapasztaltam meg, hogy az állami rendszerben történő energiaértékesítés nem biztosít elegendő bevételt a napelemes rendszerek tulajdonosai számára. Az ötlet akkor fogalmazódott meg bennem, amikor én magam is csatlakoztam a napelemesek táborához, és szembesültem vele, hogy korlátozottak a lehetőségek az általam termelt villamosenergia értékesítését illetően. Olyan megoldást kerestem, amely lehetővé teszi a magasabb árakon történő értékesítést a tőzsdén keresztül” – részletezte a vállalkozás születésének körülményeit Boczkó Tamás, a PentaSun alapító-tulajdonosa.

„A projekthez csatalakozott a Budapesti 5000. Ügyvédi Iroda, amely elsősorban az energetika területén tevékenykedő hazai és külföldi ügyfelek teljes körű jogi támogatását látja el” – tette hozzá. Az alapító azt is kiemelte, hogy a csatlakozó aktív fogyasztók tovább élvezhetik a rezsicsökkentés előnyeit, az áram vásárlására nincsen hatással a konstrukció.

A társaság célja, hogy a jelenlegi 5 Ft/kWh állami vételárral szemben lényegesen magasabb, átlagosan 15-16 forintos árat biztosítson az ügyfelek számára, ezzel is növelve a napelemes rendszerek gazdasági előnyeit.

„A célunk az, hogy a napelemes energiatermelők számára egy stabil és jövedelmező alternatívát biztosítsunk, amelyben nem kell aggódniuk a bonyolult adminisztráció miatt, és euróban kapják meg az ellenértéket" – hangsúlyozta Boczkó Tamás.

A jövőben a cégek felé is szeretnének nyitni

A társaság jelenleg magánszemélyeket szolgál ki, de később tervezi a szolgáltatás kiterjesztését cégekre is. Az induló szakaszban a vállalat célja, hogy legalább 100 ügyfelet csatlakoztasson minden elosztónál, így biztosítva a szükséges kritikus tömeget a tőzsdei értékesítéshez.