Krisán László elmondta, hogy a kamattámogatás mértéke hitelkonstrukciónként eltérő, összességében 1 és 5 százalék között mozog. Ezzel jelenleg a beruházási és az önerő hitel éves nettó kamata 1,6 százalék, az uniós támogatást megelőlegező hitelé 1,1 százalék, a folyószámlahitelé pedig a piacon lévő hasonló konstrukciók közül az egyik legalacsonyabb, 5,1 százalék éves nettó kamat mellett maximum 25 millió forint hitel vezető fel.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Földművelésügyi Minisztérium is meghosszabbította az Agrár Széchenyi Kártya programot 2015-re, az agrártárca 4 százalék kamattámogatást és garanciát ad a termékhez, ezzel jelenleg az éves nettó kamat 2,1 százalék.

Mit akarnak venni? 

Krisán László kiemelte, hogy a vállalkozások továbbra is likviditási gonddal küzdenek egy friss felmérés szerint. Hasonlóan a korábbi felmérésekhez, a vállalkozások 28 százaléka gépet, berendezést kíván vásárolni, további 19 százalékuk informatikai beruházásban gondolkodik, 15 százalékuk székhely-, illetve telephely-korszerűsítést tervez, 17 százalékuk ingatlanvásárlást vagy -építést szeretne megvalósítani.

Krisán László szerint ezeknek e problémák áthidalására a Széchenyi Kártya Program önerő kiegészítő, illetve a támogatást megelőlegező hitele jó megoldás, ezért továbbra is szorgalmazzák, hogy a uniós támogatásban részesülő vállalkozások automatikusan igénybe vehessék ezeket a lehetőségeket.