Ismét a paritásig erősödött a dollár az euróval szemben, júliussal ellentétben viszont most úgy tűnik, hogy ott is tud maradni. A szakemberek nagy része szerint hosszú távon is az amerikai devizának „áll a zászló". Van olyan elemző, aki a 0,75-0,8-as jegyzést is elképzelhetőnek tartja.

A magas infláció arra kényszeríti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy folytassa a kamatemelést, de a szeptemberi emelés mértékét egyelőre nehéz megjósolni az adatok hiánya miatt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön második becslésként azt közölte, hogy a GDP 0,6 százalék évesített ütemben csökkent a június végével zárult három hónapban, miután az előző három hónapban a gazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal esett. Technikai recessziónak számít, ha a gazdaság két egymást követő negyedévben zsugorodik.

A UBS Group AG közgazdászai szerint az euróövezet már enyhe recesszióba került, amelyet az energiaárak emelkedése váltott ki, és amely az év végéig tart. A 19 ország gazdasága a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal, a negyedikben pedig 0,2 százalékkal zsugorodik majd – prognosztizálták az elemzők az ügyfelek számára készített jelentésükben.

Hullámzóan teljesített a héten a magyar fizetőeszköz

Hétfő reggel még 404 környékén kezdte a hetet a forint, azonban kedd délutánra egészen 413-ig esett az árfolyam. Szerdán erősödött a hazai fizetőeszköz, egészen csütörtök délig, ekkorra 408 környékére kúsztak vissza a jegyzések. Ezután azonban megint esésnek indult az árfolyam, 412 környékén zárta a napot. Péntek délelőtt 408 forint környékén mozog a kurzus.

EUR/HUF és USD/HUF alakulása a héten

Enyhe növekedést láthattunk a EUR/USD grafikonján is. Hétfőről péntekre az 1,0022-esről az 0,998-as szintre lépett az amerikai fizetőeszköz. Majd pénteken már a 0,9938-as szinten állt. Az USD/HUF árfolyam is hasonló görbét írt le a héten, pénteken 410 forint környékén mozog az árfolyam.

Újabb kamatdöntés az MNB-től

Csütörtökön ismét 10,75%-os irányadó kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank, vagyis nem változtak a monetáris kondíciók. Ez persze nem meglepő, hiszen az utóbbi hónapokban folyamatosan azt kommunikálta az MNB, hogy csak akkor választják el ismét egymástól az alapkamatot és az egyhetes rátát, ha feltétlenül szükséges, a piaci körülmények (elsősorban a forint gyengülése) indokolják.