Egy fékezés mindössze néhány másodperces, de ha sok van belőle, összesen akár 3-4 perces időveszteséget is okozhat az éppen sérülthöz siető mentősöknek. Ez pedig – bizonyos esetekben – nagyon sokat számít. Ezért nagyon fontos, hogy észrevegyük a megkülönböztető jelzést használó mentőautót és – időben jelezve szándékunkat, a többi közlekedő mozgását is figyelve – utat engedjünk neki.

Többek között erről beszél Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálattal szóvivője és Őri-Kiss Zsolt mentőgépkocsivezető abban a videóban, amellyel a NÚSZ Zrt. immár hatodik közlekedésbiztonsági kampányát indítja útjára.

A videóban a mentősök egy kivonulást modelleznek, a néző velük együtt ül a szirénázó mentőautóban, és látja a mentőnek helyesen utat engedő vagy éppen azt kisebb-nagyobb mértékben akadályozó járművek mozgását. Közben a mentőtisztek elemzik a látottakat, és hasznos gyakorlati tanácsokkal látják el a közlekedőket arra vonatkozóan, mi a jó és mi a kevésbé jó megoldás ilyen helyzetben.

A mentősöknek mindig az a legnagyobb segítség, ha folyamatosan tudnak haladni. Ez a legfontosabb szempont, akár sérülthöz sietnek (egy mentőautó legfeljebb 30 km/h-val túllépheti a megengedett sebességet), akár kifejezetten lassan haladnak, hogy a beteget ne érje pluszterhelés egy hirtelen irányváltással, fékezéssel.

Aki helyet ad a mentősöknek, a betegnek is segít, és így egy kicsit mentővé, bajtárssá válik – összegzi az elmondottakat a két mentős szakember, akik arról is beszélnek, hogyan tudunk segíteni egy baleset helyszínén, miért fontos, hogy megálljunk, ha nincs még ott profi segítség, és miért haladjunk tovább, ha már nincs ott ránk szükség.

Kép: Országos Mentőszolgálat – Facebook