Hasonló arányban látják romlónak összességében a hazai közlekedési morált a válaszadók: több mint kétharmaduk (68%) szerint az elmúlt években egyre több az agresszív résztvevő a közlekedésben, mondta Marczin Bence, a társaság kommunikációs vezetője.

A NÚSZ minikutatásában résztvevők 42 százaléka nem feltétlenül áll meg a stoptáblánál, legfeljebb lassít, és 27 százalékuk, azaz nagyjából minden harmadik válaszadó szintén csak lassít, és nem mindig tartja be a sebességkorlátozást az útépítéseknél, karbantartásoknál, annak ellenére, hogy ezeken a helyeken még inkább veszélyben lehetnek emberéletek.

A válaszadók több mint negyede látja azt az utakon, hogy a közlekedők gyakran nem adnak elsőbbséget a megkülönböztető jelzést használó mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak. A válaszadók kétharmada pedig azt tapasztalja, hogy a gépjárművezetők nem tesznek eleget a jobbratartási kötelezettségnek.

Az elfogadhatatlannak tartott szabályszegések (több válasz is megjelölhető volt) között a büntetőfékezés vezet: a válaszadók 92 százaléka sorolta ezt a szabályszegést az „elfogadhatatlan" kategóriába. A legkevesebben (39%) pedig a gyorshajtásra voksoltak. Ez utóbbi szabálytalanságot követik el ugyanakkor – saját bevallásuk szerint – a legtöbben (82%) valamilyen gyakorisággal. Lakatos László interjúja.