További piacbefolyásoló hírek a hétről:

  • A fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt az Egyesült Államokban áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ez messze meghaladja az elemzői várakozásokat
  • Új kereskedési tag került a Budapesti Értéktőzsdére. Az Interactive Brokers a hazai leányvállalata, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. révén került a részvényszekcióba. Már a névadásból is kiderült, hogy ez a cég nemcsak a magyar, hanem a régiós piacot szeretné kiszolgálni.
  • A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerdán ismertetett jelentése szerint a munkanélküliek száma jövőre mintegy 205 millió körülire mérséklődik, de még mindig jócskán felülmúlja a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, 2019-ben jegyzett 187 milliót.

Kilőtt a forint

348,24-en indította a hetet a magyar fizetőeszköz, ami keddre 347,32-ra ugrott. Szerda reggel tovább folytatódott az erősödés, 346,38-ra nőtt az euróval szemben. Csütörtökön még mindig 346,43 álldogált, azonban péntek reggelre gyengülést mutatott 347,22-vel.

A dollár jegyzése a hét közepén 284,36-nál járt, pénteken pedig 286 körül járunk, míg az angol font 401,97 forintba került szerdán, a hétvége felé közelítve pedig 405-ös -es szintet súrolja.

A dollár az utóbbi napokban megint gyengült az euróval szemben, már az 1,22-es szintet is jelentősen meghaladta a jegyzés. Szerda reggel 1,2221 körül járt az árfolyam, míg pénteken már 1,2116 körül mozog, ami 0,8%-kal alacsonyabb a szerdainál.

Javuló tendenciát mutat a munkaerőpiac az USA-ban

Májusban 978 ezerrel dolgoztak többen az Egyesült Államokban a versenyszférában, mint egy hónappal azelőtt - derült ki az ADP friss közléséből. Az elemzők ennél mérsékeltebb, 650 ezres növekedésre számítottak.

Áprilisban az amerikai munkaerőpiaci kis csalódást okozott, a foglalkoztatottak számának növekedése elmaradt a várakozástól, a munkanélküliségi ráta pedig nőtt is. Az ADP friss közlése szerint viszont májusban folytatódhatott a helyreállás a munkaerőpiacon.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.