Az ázsiai-csendes-óceáni térségben kissé pozitív hangulatban folytatódik a szeánsz, de a volatilitás korlátozott. A japán piac, amely az utóbbi időben a volatilitás fő mozgatórugója volt, ma zárva marad a hegyi nap ünnepe miatt.

A kínai indexek körülbelül 0,40-0,60%-kal emelkedtek, az ausztrál S&P/ASX200 0,25%-kal csökkent, a szingapúri SG20cash indexre kötött határidős ügyletek pedig 0,95%-kal csökkentek.

A UK100 0,20%-kal, a DAX pedig 0,10%-kal 17.860 ponton áll.

A devizapiacon a nap első felében a japán jen gyengülését figyelhetjük meg. Az USDJPY devizapár 0,35%-kal 147,1400-ig emelkedik. Ezzel szemben az ausztrál és az új-zélandi dollár a legerősebb devizák közé tartozik, 0,1% és akár 0,7% közötti nyereséggel.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felgyorsítja az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó csoport és a segéd-tengeralattjárók Közel-Keletre történő telepítésének ütemét. Ez válasz az Izrael elleni fenyegető iráni/hezbollah/Hamász támadás veszélyére.

Michelle Bowman szombaton kommentálta az amerikai monetáris politika körül kialakult helyzetet. A bankár kijelentette, hogy az inflációval kapcsolatos felfelé mutató kockázatok továbbra is fennállnak, beleértve a lakáspiaci és geopolitikai tényezőket, és türelmet sürgetett a monetáris politikai döntésekkel kapcsolatban.

Az ausztrál jegybank hétfőn közölte, hogy a gazdasági előrejelzések jelentős bizonytalansággal terheltek, többek között ezért a döntéshozók változatlanul hagyták a kamatlábakat, miközben további adatokra várnak.

Catherine Mann, a Bank of England (BoE) monetáris politikai bizottságának tagja a Financial Times gazdasági műsorában elmondta, hogy az áruk és szolgáltatások árai ismét emelkedni fognak, és a gazdaságban a bérnyomás még évekig eltarthat. Mann továbbra is aggódik az infláció emelkedésének kockázata miatt, annak ellenére, hogy a jegybanki alapkamat júniusban is 2%-on maradt.

A Bitcoin a hétvégén nem tudott a 60 000 dolláros szint felett maradni. Vasárnap, a nap végén e szint alá esett, ma pedig 0,30%-os csökkenés következett be, amivel 58 500 dollárra esett vissza.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.