A Nasdaq 100 index több mint 3%-kal emelkedett, amit a félvezetőgyártó cégek emelkedése támogatott, az Nvidia közel 5%-ot emelkedett, és ma további 1%-ot erősödött a piaczárás utáni kereskedésben. Ma azonban az amerikai index határidős ügyletei visszavették a tegnapi nyereség egy részét, és -0,3% és 0,4% közötti sávban csökkentek.

A vártnál erősebb inflációs adatok érkeztek Kínából, ami támogatta a Hang Seng index hangulatát, amely ma közel 1,4%-ot erősödött az ázsiai kereskedés során. Az m/m inflációs ráta júliusban 0,5%-kal emelkedett, míg a júniusi 0,2%-os emelkedést követően 0,3%-os növekedést vártak. Az éves szintű csökkenés -0,8% volt, ennél nagyobb, -0,9%-os csökkenést vártak a júniusi -0,8% után. A meglepetés mértéke azonban viszonylag csekély volt; a kínai index határidős ügyletek szerény nyereséget könyvelnek el.

Barkin megjegyzései a Fed részéről azt jelzik, hogy a bankárok nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a közelmúltban kissé gyengébb feldolgozóipari ISM és NFP adatoknak.

Barkin értékelése szerint a Fed jelenleg nem lát dinamikus felvételt a vállalatoknál, de elbocsátásokat sem. Őt jobban aggasztaná a munkahelyteremtés hiánya az amerikai gazdaságban, mint a munkanélküliség növekedése, amely szerinte tovább fog emelkedni.

Austen Goolsbee a Fed-től hangsúlyozta, hogy a politika jelenleg restriktív, és a gazdaságban úgy tűnik, hogy normalizálódási folyamat van folyamatban. Arra is rámutatott, hogy ha a Federal Reserve már túlreagálta a restriktív politikát, akkor a reagáláshoz szorosan figyelemmel kell kísérnie a gazdasági körülményeket.

Az EURUSD 1,092-es árfolyamon kereskedik, az USDJPY pedig 0,2%-kal 146,8-ra hátrál. A japán Nikkei és Topix indexek -0,7%-ot, illetve -0,3%-ot veszítettek ma; a Nikkei határidős jegyzései jelenleg több mint 2%-ot veszítenek.

A Brent nyersolaj hordónként 79 dollár fölé emelkedett, közel 8%-os emelkedést produkálva a hétfői mélyponthoz képest. A mezőgazdasági nyersanyagok piacán csekély volatilitás tapasztalható, az arany és az ezüst megtartotta tegnapi nyereségét.

A piacok a végleges németországi (júliusi) inflációs adatokra (08:00) és a kanadai foglalkoztatottsági adatokra (14:30) várnak.

A Bitcoin a 62 000 dollár közeléből lecsúszik, de a tegnapi közel 10%-os rally után még mindig 61 000 dollár közelében tartja magát. Az Ethereum szintén erősödik – több mint 1%-ot és 2600 dollár fölé emelkedik. A kötvényhozamok emelkedése nem állította meg a kriptopénzpiacot, ahol a részvénypiacok fellendülésével együtt nőtt az optimizmus is - részletezte az XTB.

Donald Trump szerint az amerikai elnöknek némi beleszólása kellene, hogy legyen a Fed monetáris politikájába.