Az Eurovignette-irányelvben foglaltaknak megfelelően hazánkban is bevezették a napi autópálya-matricát. A vonatkozó jogszabály alapján az új típusú úthasználati jogosultság a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes. Meg lehet venni előre, valamint azon a napon is, amikor használni szeretnénk a díjköteles gyorsforgalmi utakat. Fontos tudni azonban, hogy amennyiben a vásárlás és az érvényesség napja egybe esik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem.

A rendelet alapján a napi e-matrica ára a D1, D2 és U díjkategória esetében az éves országos jogosultság mindenkori árának 9 százaléka, míg a D1M (motorkerékpár) díjkategória esetében ennek a fele, azaz az éves országos jogosultság mindenkori árának 4,5 százaléka.

A napi matrica a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ügyfélszolgálati irodáiban és saját online felületén, a nemzetiutdij.hu oldalon is megvásárolható. Helyszíni vásárlása előtt érdemes előzetesen érdeklődni, ugyanis áprilistól még nem minden viszonteladónál lehet megvásárolni az új típusú vignettát.