A szerepkör létrehozásával a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) megnyitotta az utat az úthasználók számára az utólagos útdíjfizetés széles körű eléréséhez. Az első fizetési közreműködői szerződést a társaság a KUPON Kft.-vel kötötte meg.

A fizetési közreműködő által biztosított utólagos útdíjfizetési konstrukciót a HU-GO regisztrációval rendelkező felhasználók igényelhetik. A konstrukció segítségével jelentősen javulhat a felhasználók likviditása. A prepaid, előre fizetéses konstrukciót használó HU-GO ügyfeleknek fel kell tölteniük egyenlegüket, amely értéke folyamatosan csökken az úthasználatuk hatására.

Az utólagos konstrukcióban a fizetési közreműködő pénzügyi felelősséget vállal az ügyfél úthasználatáért, majd hetente kiszámlázza neki a megtett úttal arányos útdíját. Ezzel utólagosan hetente kell a pontos elszámolás alapján kifizetnie úthasználati díját a fizetési közreműködőnek. A konstrukció további előnye, hogy nem fordulhat elő olyan eset, hogy az ügyfél azért kap bírságot, mert számlájáról elfogy az előre feltöltött egyenleg.