Múlt szerdán egy belgrádi iskolában egy hetedikes diák lőtte le nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt. Csütörtökön pedig egy 20 éves férfi gépkarabéllyal nyolc embert lelőtt és tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovácon és környékén.

Terrorcselekménynek nevezte a szerb elnök a csütörtökön merényletet. Aleksandar Vucic bejelentette, hogy szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, szigorúbb pszichológiai vizsgálatra lesz szükség az engedélyek kiváltásához. Két évig tartó moratóriumot vezetnek be az engedélyek kiadására, továbbá szigorúbb büntetéseket vezetnek be a törvénytelenül tartott fegyverek tulajdonosaira. Emellett a szerb iskolákban folyamatosan rendőri felügyeletet biztosítanak.

Vasárnap bejelentette lemondását Branko Ruzic szerb oktatási miniszter. A politikus közölte, már az iskolai lövöldözés napján felajánlotta lemondását, ám a háromnapos nemzeti gyász alatt volt ideje ezen töprengeni, és meghozni az egyetlen észszerű és tisztességes döntést ebben a helyzetben. Branko Ruzic, a kormánykoalíció kisebbik pártjának tagja 2020 óta volt Szerbia oktatási minisztere.

A tragikus merényleteknek csak egyik oka a lakosság számra vetített példátlanul magas fegyvertartási arány, az elmúlt harminc év erőszakos, militáns narratívája is közrejátszott az eseményekben. Varga Szilveszterrel, a BALK főszerkesztőjével, a térség szakértőjével, korábbi tudósítóval Maurer Kristóf beszélgetett.

Fotó: Foreign Policy