Az elmúlt években hasonló forradalom zajlott le a szerverek és az adattárolás területén is. Ha saját szerverre van szükségünk, nem feltétlenül kell beszereznünk egyet: szolgáltatásként is megkaphatjuk, mégpedig skálázható kapacitással, és csak azért az erőforrásért fizetünk, amit valóban használtunk – olvasható az Invitech Solutions blogján.

Bepillantás a kulisszák mögé

Az adatközpontok speciális létesítmények, melyeket kifejezetten nagy kapacitásokkal rendelkező, professzionális szerverfarmok elhelyezésére és üzemeltetésére alakítanak ki. Fő funkciójuk, hogy a rengeteg számítógép folyamatosan, leállás nélkül, biztonságosan működjön. Ehhez a következő szempontoknak kell egyszerre megfelelni.

Az infrastruktúra biztonsága

Először is a fizikai károktól kell megvédeni a gépparkot. Ez megköveteli a zökkenőmentes áramellátást, a hőmérséklet megfelelő szinten tartását, az épület, a terem stabilitását, a pormentességet, az állandó páratartalmat, az automata oltórendszert.

Nemrég átadták hazánk eddigi legkorszerűbb adatközpontját. Az Invitech Solutions új létesítményének tervdokumentációja idehaza elsőként szerezte meg a TIER III-as nemzetközi minősítést.

A légkondicionáló- vagy léghűtő rendszeren túl szükség van legalább két, egymástól független áramellátási útvonalra, kötelező elem a dízelgenerátor, mint ahogy a szünetmentes tápegység is. Természetesen alapvető fontosságú a stabil és nagy sávszélességű internetkapcsolat – az áramhoz hasonlóan több forrásból. A meghibásodott eszközöket leállás nélkül, zökkenőmentes működés mellett kell tudni cserélni.

Digitális károkozás

Ha a fizikai szinten minden megfelelően működik is, a digitális térben is rengeteg kockázat akad. Az illegális online behatolási kísérletek kivédése kritikus fontosságú, ennek érdekében az adatközpontok számos különféle szolgáltatást nyújtanak. Ilyen például a tűzfal, a túlterheléses (DDOS) támadások elleni védelem, a rendszeres adatmentés.

Napjainkban már az is megoldható, hogy a szolgáltató átvállalja az ügyfelektől a sérülékeny pontok azonosítását, minden biztonsági esemény és incidens kezelését, és a védelmi eszközök működtetését. További részleteket itt olvashat.