Az olajpiacon is nehéz idők járnak. A két főtípussal már egyaránt 60 dollár alatt lehet kereskedni. A WTI, az amerikai könnyűolaj már az 50 dollárhoz is közel jár. December 6-án a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete ülést tart. A szaudi energiaügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy egy napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentésre lenne szükség az olajpiacon, azonban az ülésen már csak 1 millió hordóról volt szó. A vártnál kisebb csökkentés híre is szerepet játszhat az olajárak zuhanásában. Csillag Zsigmond szerint az OPEC ülés egyetlen biztos pontja, hogy az összes tag csökkenteni szeretné a kitermelést, de nem tudnak konszenzusra jutni ennek a mennyiségéről. Azt is hozzátette, hogy alapjáraton túlkínálat van az olajpiacon, ami a gyökere az árcsökkenésnek. Az OPEC tagok egyet nem értése a probléma kezeléséről csak tovább nyomja lefelé a fekete arany értékét. Az elemzők arra számítanak, hogy az ülés második napján, december 7-én már lehet néhány konkrétabb számról is hallani, ami megnyugtathatja a piacot. Ezen a napon kezdődnek a tárgyalások az orosz féllel, így érdemes figyelni, hogy milyen hírek szivárognak a megbeszélésről, mert hosszabb távon ez határozhatja meg az olajár alakulását.

 

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai mintha kivárásra játszanának. Egyértelműen csökkenteni kell a termelést, de úgy tűnik, hogy a tagok mind azt várják, hogy majd a másik korrigálja a piacot. Azt azonban fontos látni, hogy az OPEC-en belül, ha döntésről van szó, akkor Szaúd-Arábia szava a legerősebb. Az OPEC összesen napi 33 millió hordó kőolajat tud kitermelni és ennek az egyharmadát Szaúd-Arábia. A másik két legnagyobb tényező az USA és Oroszország. Azt tudni lehet, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország között mondhatni szövetség van, így a mérleg nem az USA érdekei felé billen.

Az USA érdekei az olajpiacon

Miközben a legtöbb olajtermelő országnak az a célja, hogy megállítsa az árzuhanást, addig az Amerikai Egyesült Államok teljesen más állásponton van. Az USA a szaúdiak és az oroszok mellett a legnagyobb olajtermelő, így papíron nekik is az lenne az ideális, ha a terméküket drágán tudnák exportálni. Viszont az Egyesült Államok jóval nagyobb olajfelhasználó, mint a másik két említett olaj nagyhatalom, így a saját olajuk mellé további importra szorulnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az USA számára az alacsony ár a kedvező. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy Donald Trump politikája az olcsó üzemanyag mellett áll ki, az üzemanyag ára pedig a kőolaj árától függ, akkor tisztán látható, hogy az USA szembe megy az OPEC többi országával. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Trump már a következő választási kampányát készítheti elő, amiben komoly fegyvertény lehet az üzemanyagárak padlóra nyomása. Már csak az a kérdés, hogy az USA képes lesz-e érvényesíteni az érdekeit az OPEC előtt?

Az biztos, hogy nehéz lesz közös nevezőre jutnia az olaj nagyhatalmaknak. Különösen, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok viszonya igen fagyos azóta, hogy egy ellenzéki újságírót meggyilkoltak az arab országban. Ez az eset talán segítheti az USA akaratának érvényesülését tárgyalások során, legalábbis abban az esetben, ha a szaúdiak szeretnék helyrehozni a viszonyukat Amerikával. Nehezebben megoldhatónak tűnik az Oroszország – USA ellentét megoldása. A két állam között egy mondhatni fegyverkezési verseny van kialakulóban, ami már magában is megnehezít mindenféle tárgyalást. Ezt csak tetőzi az, hogy Oroszországnak minden rubelre szüksége van, hogy fedezni tudja a kiadásait, így nemzeti érdeknek tekinthető, hogy minél több pénz kerüljön az államkasszába az olajból.

A tagországok egymással szögesen szembenálló érdekeiből látszik, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy egységes álláspont alakuljon ki. A megegyezés még messze van és amennyiben a tárgyalások elhúzódnak úgy a piaci bizonytalanság is tovább ronthat a helyzeten.

A műsor további részében a deviza-árfolyamokról és a jegybanki döntésekről volt szó. Utána jártunk a dollár erősödés megállásának, a norvég és svéd korona helyzetének és természetesen kitértünk a forintra is.

Csillag Zsigmonddal, az OTP treasury üzletkötőjével Nagy Károly beszélgetett. Az interjút a kattintás után meghallgathatják: