Elérkeztünk ugyanis a záróakkordhoz (legalább is egy időre)! Nem szerettünk volna búslakodni, szomorkodni, ehelyett az volt a célunk, hogy visszatekintsünk arra a gazdag csaknem másfél esztendőre, ami mögöttünk van. Ráadásul a közös baráti gondolkodás mindig kedvező eredményt hoz: az adás első részében a „szép emlékek” kategória segítségével három bort kóstolva elevenítettünk fel néhány kedves pillanatot a korábbi adások közül válogatva: a nem túl távoli múltból a VinAgora Nemzetközi Borverseny idei felfedezettjének győztesével ifj. Hörcsik Richárddal, a Tokaj-Portius Pincészet tulajdonosával, borászával még május elején ismerkedhettek meg a műsorunk követői. Bár akkor is elhangzott, hogy ők leginkább Lengyelországba exportálnak nagyobb mennyiségben, jó hírünk most az volt, hogy néhány nap múlva lehetőség nyílik ismerkedni és kóstolni a különleges tokaji tételeket (így például a Furmitage-t) a 33. Budapest Borfesztiválon (szeptember 12-15. között).

Majd visszapörgettük az idő kerekét a kezdetekig: Figula – Sóskút Olaszrizlingje (2018) által hiszen Figula Mihály volt a BorMárka legelső adásának vendége. Mondanunk (jelen esetben írnunk) sem kell, hogy mennyi emlék került elő, hisz még a debütálás előtt sok szervezésre, közös ötletelésre, gondolkodásra volt szükség ahhoz, hogy a szerény eszközeinkkel élve, de mégis méltómódon ráirányítsuk a figyelmet a rádiós (és videós) produkcióra.

Végül az emlékvonat a fiatal borászok, generációváltás témánál állt meg, tavaly október elején Frittmann Péter volt a vendégünk és ő hozott el nekünk egy különleges ajándékot (Tiara Grand Selection, 2019), ami kapcsán annyi volt a kérése, hogy ezt a BorMárka stábja egy különleges alkalommal fogyassza el. Mi pedig úgy gondoltuk, hogy a záróadás kellően eleget tesz ennek a kérésnek.

Adásunk második részében egyfajta „ki/mi lett volna, ha…” felfogás mentén választottunk olyan borokat, amelyek nemcsak különlegesek, hanem célunk volt meghívni a borászokat és/vagy egy-egy konkrét témához társítani a kóstolt tételeket.

A második részben bemutatkoztak: Cseri – Primus Rajnai Rizling 2022; Babarczi – Merlot 2020; Maul Zsolt Virgo 2018

Zárásként pedig álljon itt egyfajta útravalóként a BorMárka csapatának néhány gondolata:

Antal Gábor (társműsorvezető): „Nekem a kapcsolódás, kapcsolat jutott eszembe. Azon gondolkodtam, hogy a boron keresztül hány emberhez kapcsolódtunk ebben a műsorban, a vendégeinkhez, azt remélem, hogy kapcsolódtunk a hallgatóinkhoz (reméljük, sokakhoz), hogy milyen könnyű kapcsolódni egy terített asztal bor mellett egymáshoz, hogy a boron keresztül lehet kapcsolódni a természethez, meg a múlthoz, a hagyományokhoz, szóval ez a kapcsolódás és nekem sokat adott!”

Zilai Zoltán (társműsorvezető): „Leggyakrabban az alázat kifejezés jut eszembe, amikor a szakmáról, a borról, a bor világáról, a borkultúráról beszélgetünk. Aki a borral, a bor világával foglalkozik annak ezelőtt a sokezeréves kultúra előtt fejet kell hajtania és alázattal, a mi kicsinységünket tudomásul véve ehhez a kultúrához képest azt elfogadva, abba belenyugodva kell a borral foglalkozni és akkor nagyot nem tévedünk szerintem, hogyha ez az alázat mindig ott van bennünk és a szeretete a bornak. Alázat és szeretet!”

Gál Márk (szerkesztő-műsorvezető): „Egy olyan idézet jutott eszembe, ami körülbelül az általános iskolai tanulmányaim óta végigkísér, amit az akkori magyar nyelv és irodalom tanárnőnek köszönhetek. Ez érinti a rádiós munkámat, érinti elkötelezettségemet és érinti a kapcsolataimat is. Ez pedig József Attilától származik: Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Akkori fejemmel még nem úgy viszonyultam ehhez a gondolathoz, mint napjainkban. Most már azt látom, hogy nemcsak hozzám nőtt, hanem ennek üzenete mentén élem az életem.

Antal Gábor, Gál Márk, Zilai Zoltán

Köszönettel tartozunk a VinAgora Nemzetközi Borversenynek a szakmai támogatásért, továbbá vendégeinknek és Önöknek/nektek kedves hallgatóink, nézőink! Reméljük, hogy sikerült érdekes, tartalmas és informatív pillanatokat átadnunk. Bízunk abban, hogy a „Nem mindennapi mindennapi” rovat vagy éppen a különlegesebb adásink által népszerűsíteni a kulturált borfogyasztást. Ne feledjék (feledjétek): Kóstolásra fel!

A korábbi adásaink visszanézhetők a Trend FM YouTube-csatornáján (a mai 19:00-tól premierben), de megtalálhatóak vagyunk a Podcastgyár by TrendFM applikáció segítségével is.