Évadzáró adásunkban elhatároztuk, hogy beszállunk egy virtuális repülőgépbe, és elkalauzoljuk követőinket (ha már az adás címében szerepel a borkalauz kifejezés is) olyan országokba, ahol nem csupán a turistalátványosságok miatt érdemes ellátogatni, hanem felfedezni a bor, és (főleg) ilyenkor nyáron a pezsgőkülönlegességeket. Mindebben partnerünk volt Skáfár Balázs, a Budavár Tours ügyvezetője, akitől megtudhattuk azt is, hogy melyek a magyarok által preferált desztinációk.

Utazásunkat Olaszországban kezdtük, pontosabban az északi-keleti részen Veneto régiójával ugyanis itt méltán híres prosecco-kat lehet kóstolni. A helyi bortörvény szerint a prosecco-nak minimum 85 százalékban glera szőlőfajtából kell készülnie.

Második állomásunk a nagyon színes és gazdag turisztikai kínálatáról ismert Spanyolország volt. A mindig vibráló ország és annak különböző pontjai esetében erősen ajánlott – például – a barcelonai piacon barangolva megkóstolni a spanyol pezsgőt, a cava-t. Nemzetközi kitekintésünket Csehországgal zártuk! Igen, tudjuk, hogy minden vitán felül sörnagyhatalomnak számít, de azt sem árt tudni, hogy igen szép – leginkább – fehér borokat is készítenek.

Miután visszatértünk hazai vizekre, elindultunk a villányi borvidékre, mivel vendégünk saját borai e vidékhez köthetők. Így premier is volt a BorMárka életében, hiszen a nagy nyilvánosság előtt nálunk mutatkoztak be a Skáfár borok (ebből is két tétel): egy különleges Merlot (2019) és egy igazán karakteres Villányi Cuvée (2018).

Skáfár Balázs 35 éves korától kezdve kezdett el érdeklődni – egyebek mellett – a borok világa iránt. Elmondása szerint: „nagy álmom volt, hogy előállítsak egy saját vörös bort különböző nagynevű borászokkal együttműködve. Ez idén megvalósult először... Turisztikai szakemberként eljutottam nagyon sok olyan tájegységre akár Magyarországon, akár a világon belül, ahol lehetőségem nyílt különleges tételeket megkóstolni. És azon gondolkoztam, hogy létre tudnék-e én is hozni ehhez hasonló minőséget, egyáltalán kísérletezni ebben a dologban, és ez az első olyan opció, hogy úgy érzem, ez sikerült".

Míg az utazások nyújtotta élményekről szólva vendégünk szerint: „az utazás önmagában egy hatalmas élmény! Legyünk türelmesek! Ez az elsődleges és egyik legfontosabb szempont, tehát az utazást ne egy stresszként éljük meg, hanem egy élményként, és hogyha bármilyen apró dolog hátráltat bennünket ebben, akár egy légitársasági késés, akár egy tenger hullámzás, egy szél, egy nem sütő nap, akkor találjuk meg az adott helyben a szépet. Minden szempontból fontos lenne, hogy a helyi ország szokásait vegyük föl, ahhoz próbáljunk meg maximálisan alkalmazkodni, és ne a magyar szokásokat vigyük át egy adott célterületre".

Gál Márk, Skáfár Balázs, Zilai Zoltán

A nyári időszakra kellemes kikapcsolódást, feltöltődést és kóstolásban gazdag élményeket kíván a BorMárka teljes csapata!

A teljes beszélgetések megtekinthetők péntekenként 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.