Ezekben a hetekben megélénkül a borturizmus is, mivel sokan kötik össze a kirándulást egy-egy pincészet felkeresésével vagy éppen egy szüreti fesztivállal. Ilyenkor viszont már egyre gyakrabban kívánjuk meg a vörös borokat. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy van-e jó vörösbor a Balatonon? A válasz egy határozott igen, és ezzel foglalkoztunk mostani adásunkban.

A válasz egyszerű és tömör, ám a válasz nem feltétlenül ilyen egyértelmű, ugyanis az északi vagy a déli parton például több a fehér szőlő. Ennek ellenére sok pince kínálatában megjelennek vörös borok, akár könnyedebb vagy komolyabb tételekkel. Ezek feltérképezésében Baranyai Péter, a balatonboglári Garamvári Szőlőbirtok főborásza volt a segítségünkre.

Gál Márk, Baranyai Péter, Antal Gábor

Péter szerint: „Franciaországban, ha valaki egy vendéglőben egy másik borvidék borát keresi, akkor egyszerűen elzavarják. A Balatoni borrégió több mint 10.000 hektárt foglal magába Somlótól Csopakig, igazi kincsestára a változatos és jó boroknak”. Hogy Magyarországon mit lehet tenni annak érdekében, hogy egy adott borrégióban túlnyomórészt a helyi borokkal lehessen találkozni, arra is megpróbáltunk javaslatokat megfogalmazni.

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.