„Már néhány kisebb cég közzétette a harmadik negyedéves jelentését. A nagyobbak közül a Pepsi számolt be elsőként. Az árbevétele kevésbé változott, a nyeresége kissé emelkedett. A piac összességében kedvezően fogadta a számait. Főleg azért, mert a kedvezőtlen fogyasztás ellenére stabil volt az üdítőital-gyártó teljesítménye" – nyilatkozta a szerdai Reggeli Monitor műsorunkban az Erste részvényelemzője.

Csütörtökön már a Delta Airlines légitársaság jelent, pénteken pedig a nagyobb bankok közül a JP Morgan és a Wells Fargo közli a harmadik negyedéves számait.

„Az S&P 500 vállalatainál a várakozások szerint 4,7 százalék lehetett összességében a bevételnövekedés az előző év azonos időszakához képest, a nyereségük pedig 4,2 százalékkal növekedhetett" – részletezte a várakozásokat Péntek Ádám. Megjegyezte, hogy az előzetes kalkulációkat szinte mindig felülmúlják a vállalatok gyorsjelentései.

A 11 szektorból 8-ban várható éves szintű nyereségnövekedés. A legnagyobb mértékben az IT-szektorban lehet bővülés, ott akár 15 százalékos profitnövekedés is, de jól szerepelhet az egészségügyi szektor is. A nem annyira jól teljesítő ágazatok között lehet az energiaszektor, ahol 20 százalékkal eshetett vissza a nyereség.

A nagy cégek jelentősen befolyásolják a szektorok összteljesítményét. Jó példa erre az Nvidia, amely nélkül a 15 százalékos növekedés helyett csak 8 százalék lenne a nyereségnövekedés az információtechnológiában érdekelt vállalatoknál.

Elindult a kamatcsökkentés az USA-ban, ez hogyan javítja a vállalkozások kilátásait?

Ennyi idő alatt még nem érződik a kamatcsökkentés hatása, de természetesen jövőre ez már érzékelhető majd a hitelek erőteljesebb felvételében. Magas az S&P 500 index értéke az elmúlt 10 év átlagánál, ami mindenképpen kockázat a jó vállalati eredmények ellenére a tőzsdei kereskedés szempontjából.

A hongkongi tőzsde 10 százalékot zuhant a keddi kereskedésben, a kínai az egyhetes szünet után több mint 5 százalékot ugrott. Szerdán Hongkong 1,4 százalékot esett, a shanghaji tőzsde pedig 6,6 százalékot zuhant. „Nem elégedettek a befektetők a kínai központi kormányzat eddigi bejelentéseivel. Erőteljesebb ösztönzést vártak, nemcsak a tőzsdei részvények támogatását" – adott betekintést a nagy esések hátterébe Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Megérkeztek az első adatok a kínai Aranyhéttel kapcsolatban (turizmus felfutása, kereslet élénkülése). „Kínában kevés az ünnepek és a munkaszüneti napok száma, ezért ha lehetőségük adódik rá, tömegesen utaznak a helyiek. Az úgynevezett Golden Week alatt sokan keltek útra. A szünnapok alatt 2 milliárd ember utazott Kína-szerte. Hongkong azonban csak 1 napig volt zárva, míg a shanghaji tőzsde egy hétig. Emiatt sokan mentek át Hongkongból, Shanghajba. Ezt jól lehetett kereskedni" – tette hozzá a részvényelemző.

A Nagy Károly által készített összeállításban szóba került az is, hogy:

  • Miként vehetnek fel hitelt a befektetők részesedésvásárlásra?
  • Mit lép Kína a gazdasági visszaesés elkerülése érdekében? 2-3 ezer milliárd jüan állami befektetést várnak a központi kormánytól.
  • Japánban októberben előrehozott választások lesznek, ez kissé megbolygatja az ottani tőzsdei kereskedést.