„A német állam egy korábbi mentőcsomagból szállt ki, ezért adta el az általa birtokolt Commerzbank részvények 4,5 százalékát a tőzsdén, ami később kiderült, hogy az olasz UniCredit bankcsoporthoz került. Az olaszok ráadásul egy másik 4,5 százalékos csomagot is megvettek, így most 9 százaléknyi Commerzbank részvényük van" – sorolta az eddig ismerteket Miró József, az Erste vezető elemzője a Trend FM szerdai Reggeli Monitor műsorában, a műsorvezető Nagy Károly.

A vezető elemző szerint most 90 napig csend lehet az ügyben, de az UniCredit akár a tőkemutatójának terhére kötvényeket bocsáthat ki, hogy megpróbálja megvenni a Commerzbankot. A német bank osztaléka és jövedelmezősége alapján ugyanis megérné, az egyébként drágának számító kötvénykibocsátás is.

A világ szeme a FED-en

Az előzetes várakozások szerint a többévnyi magas kamatszint után, az amerikai jegybank is a monetáris lazítás útjára léphet. Az 5,25 és 5,5 százalék közötti kamatsávot legalább 25, de akár 50 bázisponttal is csökkentheti a FED. Az Erste szakértőjét még a szerda esti döntés előtt kérdeztük.

„Mindenki biztosra veszi az amerikai kamatcsökkentést, csak annak a mértéke kérdéses. Az 50 bázispontos kamatcsökkentés politikai támadást okozhatna a FED ellen, hogy úgymond segíti az elnökválasztás előtt a demokrata kormányt, ezért inkább 25 bázispontos csökkentést várok. Ez viszont a november 4-i elnökválasztás után újabb kamatcsökkentést hozhat magával. A kamatcsökkentési ciklus 2,75 és 3 százalék közötti alapkamatsáv közelében állhat meg" – előlegezte meg a FED döntési sorozatát Miró József, az Erste vezető elemzője.

Úgy látja, hogy az amerikai gazdasági adatok alapvetően vegyesek, és van olyan foglalkoztatási mutató, ami alapján recesszió is jöhet az Egyesült Államokban. Az elemzők többsége ezzel együtt „puha landolást" vár az amerikai gazdaságtól, és nem számítanak gazdasági visszaesésre.

A Fed szerda este a „szokásosnál" nagyobb mértékben, 50 bázisponttal csökkentette a kamatokat.