Egy kamatcsökkentés után kivárás, majd újabb vágás – ezt a sormintát követheti az Európai Központi Bank a következő időszakban, egészen a jövő év végéig. „Ha ezen a stratégián halad az EKB, akkor negyedévente jöhet egy, leginkább 25 bázispontos kamatcsökkentés" – mondta az Erste részvényelemzője a Reggeli Monitorban. A mostani lépés azonban nem a korábbi években megszokott módon történhet majd.

„A jegybank még márciusi ülésén jelezte, hogy felülvizsgálta a monetáris politikai keretrendszereit, és ennek fényében csütörtökön egy irányba, de nem azonos mértékben változtathatja majd meg a három kamatlábát" – magyarázta Nagy András. A vállalati és lakossági hitelek szempontjából a jelenlegi legalacsonyabb szinten álló, betéti kamat a leginkább irányadó. Ezeknek a kölcsönöknek a kamatait ugyanis a bankközi kamatok határozzák meg. Márpedig a kereskedelmi bankok a mostani környezetben nagyon sok betétet tartanak az EKB-nál, így számukra a betéti kamatláb a legfontosabb. Ami aztán a bankok egymás közötti hiteleinek kamatát is mozgatja.

Van oka az EKB-nak óvatosnak lenni

Az eurózóna központi bankja alapvetően más stratégiát követ, mint ami az amerikai jegybanktól várható. A Fed nagyon sokáig kivárt a kamatcsökkentésekkel, a jövő héttől viszont egy gyorsabb, agresszív monetáris lazítási ciklust kezdhet el. Az EKB megfontoltabb attitűdjének persze megvan a maga oka. „Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt a testület elkövette azt a hibát, hogy túl gyorsan csökkentette a kamatokat, majd hirtelen, pánikszerűen vissza kellett emelnie azt. Ez nem tett túl jót az EKB hitelességének. Ráadásul ez kicsit olyan, mint amikor egy társasjátékban vissza kell lépni a startmezőre, és újból elkezdeni egy hosszantartó folyamatot" – mondta Nagy András.

Éppen ezért hiába alacsony a gazdasági növekedés, és hiába kedvezőek az inflációs mutatók (Németországban, augusztusban éves alapon már 2 százalék alá csökkent az árindex), az Európai Központi Bank döntéshozóiban mégis van egy félsz a bátrabb lépésekkel kapcsolatban. „Vélhetően mindig a negyedév végi üléseken fognak majd kamatot csökkenteni. Két kamatvágás között így bőven van ideje a jegybankároknak értékelniük, hogy milyen folyamatok indultak el ettől az euróövezeti gazdaságokban" – tette hozzá a részvényelemző.

Az EKB-nak is reagálnia kell a lassú európai gazdaságra

A negyedév végi, így a mostani szeptemberi ülés azért is fontos, mert az Európai Központi Bank ilyenkor rendszerint frissíti gazdaságnövekedési- és inflációs előrejelzését. Ezúttal vélhetően a GDP-prognózisát változtatja majd a testület, és lefelé módosíthatja azt a korábbi 0,9 százalékról. „A piaci elemzők szerint idén 0,7 százalékos növekedés valósulhat meg az euróövezetben, jövőre pedig ennek a duplája, 1,4 százalék" – mondta Nagy András. Az inflációs várakozásokon eközben vélhetően nem változtat majd az EKB.

Hozzátette: az elmúlt időszakban inkább negatív hírek láttak napvilágot az európai gazdaság állapotát illetően. A napokban például a BMW adott ki profitfigyelmeztetést, hiszen az autói iránt nagyon gyengén alakul a kínai kereslet. De a Volkswagen is belengette, hogy bezárhatja egyik németországi üzemét, és embereket bocsáthat el. „Ezek a hírek elsősorban az idei év gazdasági kilátásait ronthatják, amire vélhetően az EKB-nak is reagálnia kell" – zárta gondolatait Nagy András.

A műsor második felében Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője volt a vendégünk. Vele szóba került az, hogy miért lehet bátrabb a Fed az EKB-nál? Hozhat-e részvénypiaci rallit az amerikai kamatcsökkentés? Milyen újdonságokat mutatott be az Apple az új iPhone-széria kapcsán? Imre Lőrinc a szerdai Reggeli Monitorban kérdezte a szakértőket.