Bár az első becslésben szereplő fő számok nem változtak, néhány ponton azért meglepetést okozott a Központi Statisztikai Hivatal második GDP-becslése. Az ország gazdasági teljesítményét két részre lehet osztani, termelési- és felhasználási oldalra. Előbbiben a mezőgazdaság visszaesése volt nagyobb annál, mint amire korábban számítani lehetett – mondta az Erste makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

„Bár az agrárium csak 4 százalék körüli súllyal bír a GDP-ben, az 5,2 százalékos éves alapú csökkenés egy jelentős negatív hozzájárulásnak tekinthető” – fogalmazott Nagy János. Termelési oldalon még a turizmus és az infokommunikációs szektor hozott a vártnál gyengébb számokat. „Itt főleg az áprilisi és a májusi adatokhoz képest volt egy előre nem látható, nagyobb fokú júniusi visszaesés” – tette hozzá.

Felhasználási oldalon a beruházások gyengélkedése húzza vissza leginkább a magyar gazdaságot. A második negyedévben több mint 15 százalékkal zuhant a szektor teljesítménye, és ami még rémisztőbb, hogy a gépberuházások ennél is nagyobb mértékben csökkentek. Ez pedig hosszabb távon a feldolgozóiparra tud béklyót kötni – magyarázta Nagy János.

Hiába épülnek a gyárak, ha a termékeikre nincs kereslet

A legnagyobb visszahúzó tényező a második negyedévben egyértelműen az ipar teljesítménye volt. Az ágazat éves alapon 2,4 százalékkal csökkent (ezen belül a feldolgozóipar 3,7 százalékkal), negyedéves szinten pedig 1,5 százalékkal mérséklődött. „A legnagyobb probléma, hogy nagyon gyengén alakul a külföldi kereslet. Főleg az elektromos autók vásárlása zuhant be, és nem is látszik, hogy a következő egy-két évben honnan kerülhetne impulzus a keresleti oldalra” – mondta Nagy János.

A probléma súlyát jól jelzi, hogy a Volkswagen éppen most készül bezárni egyik németországi gyárát, mivel nagyon csekély a kereslet az autóik iránt. De az Audi is hasonló lépést tervez egyik brüsszeli üzemével. Eközben makroszinten is az látszik, hogy nagyon rosszak az iparág kilátásai. A müncheni ifo gazdaságkutató autóipari hangulatindexe -24,7 pontra esett augusztusban, a júliusi -18,5 pontról. Főleg a következő hat hónap iparági várakozásai romlottak nagymértékében.

A gyenge kereslet miatti gyárbezárási hullám Magyarországot még nem érintette meg. Ennek oka Nagy János szerint, hogy azért költséghatékonysági szempontból is inkább egy németországi gyárát szünteti meg a Volkswagen, még ha az nagyon fájó lépésnek is bizonyul. „A termelés Magyarországra való kiszervezése az olcsó munkaerő és a kedvező adózási feltételek miatt azt jelenti, hogy inkább egy németországi üzem bezárásán lehet sokat spórolni” – tette hozzá a makrogazdasági elemző.

Azért idehaza sem minden fenékig tejfel. Példának okáért az elmúlt időszakban rengeteg távol-keleti, kínai elektromos autó-, akkumulátor-beruházás érkezését jelentették be. „Bár jövőre tíz milliárd eurós nagyságrendű beruházás valósul meg, válik termőre, de ha nem lesz kereslet a termékeik iránt, akkor az ezekben az üzemekben rejlő lehetőségeket nem lehet igazán kihasználni” – hívta fel a figyelmet a kockázatra Nagy János.

Lejjebb kell vágni az egész éves GDP-előrejelzést

A gyenge második negyedéves számok hatására már a kormányzat is a korábbiaknál alacsonyabb, csak 2 százalék körüli növekedést vár az idei évre. Nagy János szerint valóban nagyjából ekkora mértékű, ennél kicsit talán mérsékeltebb, 1,7-1,8 százalékos GDP-bővülés valósulhat meg.

A feldolgozóipar oldaláról nem sok jóban lehet reménykedni, talán a Mol egymilliárd eurós beruházásában, vegyipari üzemében bízhatunk. A fogyasztás alakulása viszont sorsdöntő lehet, és nagy kérdés, hogy az elmúlt időszakban jellemző, külföldi irányú költésekben bekövetkezhet-e egy jelentős változás.

„Fontos lenne, hogy a reálbér növekedés belföldön is le tudjon csapódni. A beruházások oldalán is számíthatunk némi élénkülésre, hiszen a vállalati hitelezés már ismét felfelé ívelő pályára került. Egyébként is a beruházások tekintetében már vélhetően elértük a mélypontot” – zárta gondolatait Nagy János.

A beszélgetés második felében Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét kérdeztük. Vele szóba került az, hogy: hogyan teljesített az idei első félévben az Alteo? Hogyan tud megbirkózni a társaság a mérséklődő energiapiaci árakkal? Milyen szerepet tölthetnek be az akkumulátorok az Alteo működésében? A Reggeli Monitor műsorvezetője: Imre Lőrinc.