„Alapvetően a nemzetközi környezet és persze a javuló inflációs környezet indokolta a Magyar Nemzeti Bank újabb kamatcsökkentését" – ezt mondta a Trend FM adásában az Erste makrogazdasági elemzője. Augusztusban az elemzői várakozásoknál is kedvezőbb lett a hazai infláció, az Egyesült Államokban pedig kedvezőbb lett a kockázati környezet.

„Nem kell túlreagálni a FED vártnál nagyobb kamatcsökkentését a múlt hétről, de eltűnt a magyar jegybank kommunikációs paneléből, emiatt nem biztos, hogy csak egy kamatcsökkentés lesz idén, valószínűleg inkább kétszer mérsékelnek majd" – részletezte várakozásait Nagy János.

Szerinte nagyon vékony jégen táncol a Magyar Nemzeti Bank, mert nagyon vékony a jelenlegi európai konjunktúra. 2025-ben 1-1,8 százalékos gazdasági növekedést vár a jegybank, és 3-4 százalék közötti inflációt. A magyar gazdaság kockázati megítélésének romlása és a forint árfolyamának gyengülése visszatarthatja a további kamatcsökkentésektől az MNB.

„Alapvetően azt várjuk, hogy 400 forint feletti euró vár ránk a következő évben. Meglehetősen bizonytalan a magyar gazdaság külső egyensúlya és jövője. Az ipari export visszafogott, az európai gazdaság felpattanása nem most fog bekövetkezni, ezért a támasz nincs benne a forint árfolyamában, és 400 feletti árfolyammal kell számolnunk" – összegzett az elemző.

Miért került nehéz helyzetbe az Intel, mely cégek szereznek egyre nagyobb piacot a kárára?

Nehéz helyzetben van a nagymúltú chipgyártó. Az elmúlt napokban a Qualcomm általi felvásárlásról illetve az amerikai kormányzat segítségéről is szó volt. Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője szerint az Intel az elmúlt években több rossz döntést követően nehéz gazdasági helyzetbe került, aminek következtében költségcsökkentést is bejelentett az amerikai chipgyártó cég. Az Intel teljes felvásárlására nincs nagy esély, ugyanis a versenyhatóságok ezt valószínűleg nem engedélyezik majd.

Közben bemutatták a legújabb AI-chipeket

A nehéz helyzetben lévő amerikai chipgyártó a mesterséges intelligencia-fejlesztésekre optimalizált chipjeinek legújabb generációját mutatta be. Az Intel ezekkel az adatközponti szegmensben szeretne terjeszkedni, és piaci részesedést szerezni a két legnagyobb vetélytárstól, az Nvidiától és az AMD-től.

A két chip, a Xeon 6 CPU és a Gaudi 3 AI gyorsító jobb teljesítményt és energiahatékonyságot ígér kedvezőbb ár mellett. Az Intel szerint az új Xeon 6-ot úgy tervezték, hogy megfeleljen a mesterséges intelligencia teljesítményigényének, és segítse az adatközpontok működését. A Gaudi 3 processzor kifejezetten generatív AI-alkalmazásokhoz készült, és közvetlenül az Nvidia H100 és az AMD MI300X chipcsaládjával fog versenyezni.

„Az Intel az elmúlt időszakban költségspórolást jelentett be, elküldi az alkalmazottai egy részét, és halasztja azokat az óriási beruházásait, amivel saját gyártósorokat állítana fel világszerte, és nem bérgyártást alkalmazna, mint legtöbb versenytársa" – részletezte Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője. A vállalat világszerte tervezett gyárépítései akár 100 milliárd dollárba is kerülhetnek.

Szó volt még az adásban arról, hogy:

– A külső piaci tényezők és az exportkilátások ködbe burkolóznak a magyar gazdaságban.

– Bőven van tér a további fejlődésre a chipgyártásban és a számítógépes kapacitás fejlesztésében az AI által rohamosan támasztott igények miatt.

– Miért a bérgyártás terjedt el eddig a chipeknél, és miért nem a saját gyártás?