A hét legfontosabb adatainak közzétételét – az NFP jelentését nagypénteken várhatjuk, annak ellenére is, hogy sok piac zárva tart. A Wall Street-i szeánszra azonban sor kerül. A devizapiac és a kriptovaluta CFD-k szintén a megszokott szerint működnek. Az árupiac nagyrészt bezár.

Vakcinák és enyhülő korlátozások

Biden beváltotta ígéretét az Egyesült Államok lakosságának közel egyharmadának beoltásával kapcsolatban. Az oltások növelik a közhangulatot és jelentősen csökkentik az új COVID-19 esetek számát, ami gyorsabb helyreálláshoz vezet. Például Texas szinte minden korlátozást megszüntet, és az emberek újra megjelentek a bárokban, éttermekben és mozikban, ami növeli a foglalkoztatást ezekben az ágazatokban.

Az Egyesült Államok lakossága az év közepéig teljes mértékben be lehet oltva. Forrás: New York Times

Kedvező februári adatok

A februári adatok felülmúlták a piaci várakozásokat, valószínűleg az oltásokhoz és a korlátozások lazításához kapcsolódtak. Várhatjuk, hogy ez a tendencia tovább folytatódik. Érdemes megjegyezni, hogy tavaly október óta a foglalkoztatás negatív tendenciája nemcsak felgyorsult, hanem az adatok is sokszor meglepetést okoztak. Jelenleg újjáéledést látunk.

Sok ágazat nem éledt újjá a foglalkoztatás tavalyi, márciusi – áprilisi csökkenése óta. A lakosság nagyobb mértékű oltottságának helyre kellene állítania a foglalkoztatást az értékesítési és éttermi szektorban. Forrás: Macrobond, XTB

Kíváncsi a cikk további tartalmára, illetve a lehetséges piaci reakcióra? Olvassa el a teljes cikket ITT.