Közleményében a Fed kiemelte a gyorsuló inflációt. Azt írják, a fogyasztói árak emelkedése középtávon megközelítheti a 2 százalékos jegybanki célt. Legutóbb márciusban szigorított a Fed, elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége az idei 4 kamatemelésnek, a korábban belengetett három helyett. A piac azt valószínűsíti, hogy a következő, júniusi ülésen 25 bázispontos kamatemelés várható.

Szabó Zoltán, az ING senior treasury üzletkötője a műsorban azt mondta, hogy a sajtótájékoztató nélkül tartott kamatdöntő ülések jól megszokott forgatókönyve zajlott most is. Általában ilyenkor marad minden a régiben, vagy ha mégis változtatnak valamin, azt már „jó előre, olyan részletesen kommunikálják, hogy már az nem is okoz meglepetést a piac számára.” Az ING senior treasury üzletkötője szerint mindössze az okozott izgalmat a FED közleményében, hogy újra előkerült az a szó, hogy szimmetria. Ez az inflációra utalt, amely pont a célérték körül, 2 százalék környékén mozog. Az ING várakozása szerint a következő hónapokban az infláció már elérheti a 3 százalékot, míg az élelmiszerek és az energiaárak nélkül számolt, úgynevezett maginfláció már 2,5 százalék körül mozoghat. Ennek ellenére nincs inflációs nyomás, hanem bázishatás, az 1 évvel ezelőtti időszak magas számaival magyarázható.

Az Egyesült Államokban a teljes foglalkoztatottság állapota kezd kirajzolódni, pénteken is 4 százalékos munkanélküliségi adatra számítanak. Szabó Zoltán azt mondta, hogy sokkal több állás már nem tud létrejönni, ezért a piac a fizetésekkel kapcsolatos adatokra koncentrál. Itt 2,7 százalékos emelkedést várnak. Az ING szerint ennek az emelkedési üteme is elérheti majd a következő időszakban a 3 százalékot.

Az ING senior treasury üzletkötője azt mondta, hogy továbbra sem biztos, hogy 3 vagy4 kamatemelés várható.

Az EKB is kivár

Az EKB elnöke továbbra is úgy tart sajtótájékoztatókat, hogy nem mond semmit. Mario Draghi-tól továbbra sem tudtuk meg, hogy mikorra várható az eszközvásárlási program kivezetése. Európában csak Lengyelországban lett jobb a beszerzési menedzserindex, a többi országban csökkent.

Az olajárak emelkedése emelheti az inflációs ütemet, hiába mondják az ellenkezőjét a szakértők – éreztette a beszélgetésben Szabó Zoltán, az ING senior treasury üzletkötője. Az azonban továbbra sem érzékelhető, hogy mikor kényszerülhet kamatemelésre majd az Európai Központi Bank.

A csehek és a norvégok is tartották az alapkamatot

A Cseh Nemzeti Bank – ahogy arra előzetesen számítani lehetett – nem változtatott a 0,75 százalékos alapkamaton. Szabó Zoltán szerint a cseh jegybank a cseh korona további gyengülésében érdekelt, ezért nem izgatta különösebben, hogy az elmúlt időszakban kissé gyengült a fizetőeszköz árfolyama. A Norvég Nemzeti Bank is tartotta a 0,5 százalékos alapkamatát. Az ING senior treasury üzletkötője úgy látta, hogy Norvégiában az év második felében, szeptember környékén várható az újabb kamatemelés. Az olajárak emelkedése most jó irányba húzza a norvég gazdaságot.

Itt hallgathatja meg a teljes interjút.