Még az új autókon is mindennél gyorsabban amortizálódnak az ablaktörlő lapátok  - mondja Hoffer Zsolt, az OPEL vezetéstechnikai szakértője. Vezetője válogatja, hogy ki miikor ítéli  szükségesnek a cserét, ökölszabályként azt lehet mondani, hogy évente érdemes beruházni egy új lapátba. Persze az Opel márkaszervizekben mindig figyelmeztetnek, ha nem megfelelő állapotú az ablaktörlő.

Ablaktörlő és lámpák: két alap felszerelés az autókban. Mégis, ritkán gondolunk bele, hogy az autók nem mindig a mai modern fényszórókkal működtek: sok időnek kellett eltelnie az okos lámpákig. Korábbi adásainkban a tipikusan téli autós kiegészítőkről is beszélgettünk.

A legszerencsésebb ősszel cserélni ablaktörlőt, nemcsak azért mert általában az őszi-téli hónapok csapadékosabbak, hanem azért is, mert ekkor hosszabb ideig van sötét, és az éjszakai körülmények teszik igazán próbára a gumicsíkokat. Hoffer Zsolt szerint ugyanis, ha a lapát elöregedett, akkor nem letörli, hanem elkeni a szélvédőn lévő vizet, ami így megtöri a fényt, és  „szellemképessé”, életlenné teszi a sofőr által látottakat. Emellett a hideg idő, a fagy legalább akkora ellensége az ablaktörlőlapátnak, mint a kánikula, a tűző napsütés. Télen érdemes felhajtani a törlőket, így el lehet kerülni a lapátok szélvédőre fagyását, ami szintén roncsolhatja az ablaktörlő anyagát. Nemcsak azért érdemes odafigyelni az ablaktörlő állapotára a vezetéstechnikai szakértő szerint, mert biztonsági felszerelés, hanem azért is, mert a leamortizált törlő akár a szélvédőt is karcolhatja, ha egy kis kavics alászorul.  A lapátok is meghálálják a törődést, érdemes rendszeresen megtörölni, tisztítani őket.

Persze azért az ablaktörlők is fejlődnek. A gyártók igyekeznek olyan anyagokból készíteni az ablaktörlőt, ami hidegben sem keményedik ki. Emellett a lapátok formája is változott. Míg régen a légellenállás felemelte a fémcsíkokkal merevített gumilapot, ma már olyan formájúak, amelyeknek a leszorításában segít a menetszél. Emellett az Opel modellek tervezésekor azért nyújtották meg a motorháztetőket, hogy az ablaktörlő alájuk férjen, így a géptető páncélként védi, árnyékolja az érzékeny gumilapátot.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg, a riporter Andor Attila.