Orbán Gábor hozzátette, februárban még 3 százalékos növekedéssel számoltak, mostanra azonban nyilvánvaló, hogy ez nem tartható a koronavírus-járvány hatásai miatt. Bekövetkezett ugyanis az, amire az első negyedévet követően számítottak: a márciusban tapasztalt, a korlátozások bevezetését követő kezdeti jelentős gyógyszerkereslet mostanra drasztikusan visszaesett. Orbán Gábor a legfőbb piacok között kiemelte az amerikait, ahol a 20 százalékos éves növekedést tarthatónak nevezte dollárban kifejezve. Rubelben az orosz piac 3 százalékkal nőhet, a nyugat-európai piacokon viszont euróban 3 százalékos csökkenést várnak. A várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége a második negyedévben. Több mint 32 milliárd forint adózott profitot ért el, ami csaknem 80 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Árbevétele 14,5 százalékkal emelkedett 137 milliárd forintra.

A képen Bogshc Eriket köszönti Orbán Gábor vezérigazgató

A gyógyszercég a második negyedévben felülmúlta az elemzői várakozásokat, a bevételek 14 és fél százalékkal emelkedtek 137 milliárd forint fölé, az adózott eredmény pedig csaknem 80 százalékkal ugrott éves alapon, és meghaladta a 32 milliárd forintot. A számokat nagyrészt az amerikai piac húzta, ahol a Richter bipoláris depresszió elleni készítménye elérte az egymilliárd dolláros határt, és ezzel mérföldkőbevételt is hozott a cégnek. Orbán Gábor szerint még további növekedésre is van esély a tengerentúlon.

Imre Lőrinc interjúja.

A társasághoz ötven éve csatlakozott volt Richter vezérigazgató, Bogsch Erik a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csökkentek a felvásárlási kockázatok a cégnél, hiszen a vállalat 20 százalékát birtokló két alapítvány elkötelezettnek tűnik abban a tekintetben, hogy hosszútávon megőrizzék a részesedésüket. A tulajdonosi körben 15 százalékos a Magyar Állam befolyása, míg a Richter 67 százalékát nemzetközi befektetők birtokolják.