A GLN közösség célja, hogy a fenntarthatóság jegyében megismertesse a gyártó szegmensvállalatait az Ipar 4.0-val, és segítségükre legyen abban, hogy a lehető leghatékonyabban aknázzákki az abban rejlő lehetőségeket és innovációkat.

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a Siemens ambergi, németországi gyára főként azzal érdemelte ki, hogy felkerült a GLN listájára, hogy a termelékenységi célok elérése érdekében strukturált lean módszertanon alapuló digitális gyártási megközelítést valósított meg, azaz mesterséges intelligenciával működő folyamatvezérlőket és prediktív karbantartási algoritmusokat alkalmazott. A robotikai innovációnak köszönhetően mintegy 140 százalékos gyártási teljesítményt sikerült elérni kétszeres termék komplexitás mellett úgy, hogy a villamos energia használata nem lett magasabb.

Az Ipar 4.0 további, számszerűsíthető előnyei

  • A robotika segítségével 50 százalékkal sikerült növelni a munkaerő-hatékonyságot.
  • A szélesebb körű digitalizációnak köszönhetően 30 százalékkal nőtt a mérnöki tevékenységek teljesítménye.
  • A mesterséges intelligencia segítette irányítási folyamatok által 20 százalékkal emelkedett e terület hatékonysága.
  • A megelőző karbantartásnak köszönhetően 13 százalékkal bővült az eszközök eredményessége.
  • Az elemző platformok bevezetésével 13 százalékos minőségjavulás volt tapasztalható.

Üzleti modell 4.0

A GLN közösségbe tartozó cégek kihasználják a digitalizációból fakadó előnyöket, hogy új bevételi forrásokra tegyenek szert, és a világjárvány ellenére növeljék termékkibocsátásukat. Miután a munkahelyek védelmében beépítették működésükbe az agilis munkamódszereket, illetve fejlesztették az alkalmazottak tudását, a GLN hálózat tagjairól elmondható, hogy a munka-és szervezeti folyamataik átalakításával immár rugalmasabban és dinamikusabban képesek alkalmazkodni a járvány okozta gazdasági átalakuláshoz.

A GLN listára újonnan felkerült nagyvállalatok jellemzője még, hogy mintául szolgálhatnak a többi szervezetnek is, hogyan alakítsák ki újgenerációs digitalizációs stratégiájukat. Az Ipar 4.0 üzleti modellje lehetővé teszi, hogy a digitális technológiáknak köszönhetően rugalmasabb gyártási folyamatok és menedzsment-alkalmazások épüljenek fel, amelyek képesek a megváltozott üzleti és vásárlói igényeket a leggyorsabban kiszolgálni. Az új technológiai megoldásoknak köszönhetően agyártó szervezetek pedig képessé váljanak termelékenységük és energiahatékonyságuk növelésére, az üzemeltetési költségeik, a széndioxid-kibocsátásuk, a hulladék-termelésük, illetve a vízfogyasztásuk csökkentésére. A növekvő perszonalizáció, azaz a váltakozó személyre szabott igények kielégítése pedig jelentős versenyelőnnyel járhat, ami újraírhatja a korábban már kialakult piaci pozíciókat.