Az épületek építése jelentősen, több mint 18 százalékkal bővült, az egyéb építményeké viszont csaknem 7 százalékkal csökkent. A lakásépítések száma sem nőtt.

Ahhoz képest, hogy az előző hónapban csökkent az ágazat teljesítménye a novemberi volumennövekedés pozitív fejlemény, de az egész évet vizsgálva elég vékonyka az iparág bővülési üteme – mondta a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Németh Dávid szerint még mindig nem heverte ki a koronavírus-járvány nehézségeit a szektor.

Hozzátette: egyelőre úgy tűnik, hogy a 2022-es év sokkal inkább a stagnálásról szól. Szerinte egyelőre a lendület vitte az építőipart, de az egyéb építményeknél már egyértelmű a visszaesés. Itt jól látszódik az, hogy a kormányzat behúzta a fékeket, és számos beruházást elhalasztottak.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: bár az ágazati cégek november végi, épületek építésére vonatkozó szerződési volumene 5 százalékkal nőtt, de az építési vállalkozók az eddig bejelentett kormányzati támogatások mellett sem számítanak a lakásépítések bővülésére. Lakatos László összeállítása.