Az elismeréssel kapcsolatban a 4iG Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese, Linczényi Aladin úgy nyilatkozott, hogy a Dell Technologies-nál folyamatosan egyre feljebb jutottak a partneri besorolásaiban, mára egészen a legfelső, „titán” szintig. A két cég szakembereinek kapcsolata ugyanakkor ennél is hosszabb időt ölel fel: a 4iG idén fennállásának 25. évét ünnepli, a társaság és jogelődei által integrált számos hazai informatikai vállalkozás révén azonban már 30 éves szakmai együttműködésről van szó. A Dell évtizedekkel ezelőtt is fontos szereplője volt a piacnak, amely azóta gyökeresen átalakult.

Linczényi Aladin szerint a koronavírus által diktált váratlan, de erős kényszer nemcsak a gazdaság, hanem a közszféra számos területén is megmutatta, hogy van mód a gyorsított digitalizációra és modernizációra. A 4iG tapasztalatai szerint ez a felgyorsult digitalizáció a vártnál is jobban megnövelte a hálózati infrastruktúrák, a távmunka, a mesterséges intelligencia, az IT biztonság és a robotizáció iránti igényeket. Ezek pedig olyan területek, amelyeken erős alapokkal rendelkezik a 4iG.

Veres Mónika, a Dell Kliens megoldásokért Magyarországon és a dél- és északkelet-európai régiókban felelős értékesítési vezetője úgy vélte, hogy már maga a Workforce Transformation, azaz a munkaerőpiac átalakulásának technológiai támogatása is jelzi, milyen ugrásszerű változásokon megy keresztül a világ.

"Ez persze legfeltűnőbben az otthoni munkavégzésben jelenik meg, de tetten érhető az üzleti életben is, elég, ha csak az online meetingekre gondolunk, amelyek az elmúlt évek szoftveres és hardveres fejlesztései nélkül nem valósulhattak volna meg" - mondta a Dell Kliens régiós értékesítési vezetője.

Veres Mónika szerint a 4iG már a 2019-es évben kiemelkedő eredményt ért el: a magyarországi partnerek közül ők közvetítették leghatékonyabban és legszélesebb körben a legújabb, munkahelyi hatékonyságot növelő technológiákat és módszereket a vállalatok számára.

A Dell Kliens régiós értékesítési vezetője beszélt arról is, hogy a távmunka során nem elegendő egy kliensgép biztosítása, csomagban kell gondolkozni, azaz megfelelő kiegészítőket is ajánlani, hogy otthonról is hatékonyan megvalósíthatók legyenek a munkahelyi feladatok. Veres Mónika szerint egyre fontosabb az is a cégek számára, hogy ne csak a munkavégzés, hanem az adatkezelés és tárolás feltételei is adottak legyenek a cégek számára. Erre példaként említette, hogy tavaly már világszinten egy cég átlagosan 13,53 petabájtnyi adatot kezelt, ami több mint 8-szoros növekedés jelent a 4 évvel korábbi állapotokhoz képest. Az adattárolás és -kezelés iránti igény, a home office intézményesedése miatt vélhetően még nagyobbat emelkedett. Ez egyre kifinomultabb megoldásokkal lehetséges csak, amihez már nélkülözhetetlen a Mesterséges Intelligencia által biztosított megoldások sorozata. „Az MI-t sokan földöntúli, nehezen megfogható fogalomként kezelik, pedig szép lassan az életünk meghatározó részévé válik” – mondta a Dell régiós értékesítési vezetője.

Linczényi Aladin, a 4iG Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a világjárvány a vártnál is jobban átalakította a 2020-as évet, megtapasztalhattuk, hogy a hétköznapi munka világában is jelentős szemléletváltozás zajlott le. Az egészségügyi vészhelyzet hatására a következő években szélesebb körben és felgyorsulva zajlik le a digitális átállás. A 4iG és a Dell szakemberei példaként említették, hogy ma már a gyárból akár közvetlenül a munkavállaló otthonába juttathatóak el a legfejlettebb informatikai eszközök, amelyeken a bekapcsolást követő 1 órán belül minden vállalati alkalmazás futni fog a vállalat biztonsági szabályainak megfelelően.

A növekvő teljesítmény és a fejlődés mellett természetesen a munkavállalók igényei is egyre nagyobbak, ami az eszközöket és a technológiákat illeti. Egy tavalyi kutatás szerint például a frissen munkaerőpiacra lépő Z generációs munkavállalók 91 százaléka számára meghatározó szerepe van a munkáltató által biztosított technológiáknak az elhelyezkedéskor. Ha pedig nem kapják meg az általuk elvárt technikai minimumot, hajlamosak gyorsan munkahelyet változtatni csupán emiatt. Itt hallgathatja meg a két cég közötti együttműködésről szóló összeállítást.